Σπύρος Γκολεζάκης​

Edit Content

       

Αρχική  /  Παθήσεις  / Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική
Αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Αμφιβληστροειδής είναι ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού στον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός και αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικά σήματα. Στη συνέχεια τα σήματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, όπου και μεταφράζονται σε εικόνες. Ο αμφιβληστροειδής είναι απαραίτητος για το σχηματισμό μιας καθαρής και λεπτομερούς εικόνας του κόσμου γύρω μας.
Η διαβητική νόσος του αμφιβληστροειδούς, γνωστή και ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μία χρόνια και προοδευτική νόσος των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Οι αγγειακές αυτές αλλοιώσεις, αγγειοαποφρακτικού χαρακτήρα, οδηγούν στη δημιουργία παθολογικών νέων αγγείων και προκαλούν ισχαιμίες- νέκρωση, αιμορραγίες, οίδημα στην ωχρά κηλίδα (δηλαδή στο σημείο της πιο ευκρινούς όρασης), μέχρι και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, που σε μεγάλο βαθμό οδηγεί σε εξασθένηση της όρασης.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τον διαβήτη βλάπτουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.
Κατηγοριοποιούμε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε δύο στάδια, την μη νεοαγγειακή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (non proliferative diabetic retinopathy) και σε πιο προχωρημένο στάδιο την νεοαγγειακή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (proliferative diabetic retinopathy).
Στο πρώιμο στάδιο, από τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή διαρρέει υγρό ή αίμα, οδηγώντας σε οίδημα, μικροαιμορραγίες και σχηματισμό εναποθέσεων που ονομάζονται εξιδρώματα.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο, αναπτύσσονται νέα παθολογικά, και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς ή στο υαλοειδές σώμα μέσα στον οφθαλμό. Αυτά τα νέα αγγεία μπορεί να αιμορραγούν ή να προκαλούν έλξη στον αμφιβληστροειδή προκαλώντας επιπρόσθετη απώλεια όρασης.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ωστόσο και άλλοι διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή και επιδείνωσης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Η διάρκεια του σακχαρώδη διαβήτη και τα μη ελεγχόμενα ή ανεπαρκώς ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση όπως και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή και άλλων λιπιδίων μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία προάγοντας την επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά εκείνες με προϋπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ή να επιδεινώσουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το κάπνισμα, η παχυσαρκία καθώς και ένα οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου στην πάθηση.
Ορισμένες εθνοτικές ομάδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για διαβήτη και κατά συνέπεια για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια όπως και συγκεκριμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με τους άνδρες.
Άτομα με νεφρική νόσο που σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη (όπως η διαβητική νεφροπάθεια) καθώς και αυτοί με τύπου 1 διαβήτη έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.


Κλείσε Ραντεβού

Συμπτώματα και εξέλιξη

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εξελιχθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα στο αρχικό της στάδιο. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θολή, μειωμένη όραση και δυσκολία εστίασης ως αποτέλεσμα του οιδήματος στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, αυτού του κεντρικού σημείου της όρασής μας.
Η όραση μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις (κυμαινόμενη όραση), ειδικά εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι ρυθμισμένα και παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις.
Μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων ή και δυσκολία καθαρής όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Στο οπτικό πεδίο μπορεί να εμφανιστούν μικρές κινούμενες κηλίδες γνωστά ως floaters ή και σκοτεινές, κενές περιοχές στο όραμα.
Σε προχωρημένα στάδια, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας απαιτείται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, τόσο οικογενειακού ιστορικού οφθαλμικών παθήσεων όσο και άλλων σχετικών πληροφοριών υγείας.
Πρέπει να γίνεται ένα τεστ οπτικής οξύτητας για να εκτιμηθεί πόσο καλά μπορείτε να δείτε στις διάφορες αποστάσεις.
Σημαντικό είναι επίσης το τεστ Amsler, ένα χαρτί με κουτάκια που σε περίπτωση που βλέπετε τις γραμμές του πλέγματος παραμορφωμένες, υποδηλώνουν αλλοιώσεις στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.
Η βυθοσκόπηση σε μυδρίαση (με διεσταλμένες κόρες) είναι απαραίτητη για μια πιο ενδελεχή εξέταση του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας όπου μπορεί ο οφθαλμίατρος σας να διακρίνει τυχόν αλλοιώσεις, αιμορραγίες ή νέα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί κύματα φωτός για τη δημιουργία εικόνων διατομής υψηλής ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς. Αυτή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος και την υγεία των διαφόρων στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας.
Η αγγειογραφία με φλουορεσκεΐνη είναι μία εξέταση, που περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση μιας φθορίζουσας χρωστικής και στη συνέχεια τη λήψη φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς. Με αυτή την μέθοδο μπορούμε να εντοπίσουμε την διαρροή αιμοφόρων αγγείων και να εξετάσουμε την αιμάτωση του αμφιβληστροειδή.
Ο συνδυασμός αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων και η αξιολόγησή τους βοηθά στον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας της πάθησης. Η έγκαιρη διάγνωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, για την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση της νόσου.

Η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης, με στόχο την πρόληψη την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ή και τη διαχείριση των επιπλοκών της.
Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβράδυνση της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης όπως και των επιπέδων χοληστερόλης είναι επίσης απαραίτητη για την πρόληψη και τη διαχείριση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Στην περίπτωση εμφάνισης διαβητικού οιδήματος στην ωχρά κηλίδα, ή νεοαγγείωσης, τότε συστήνεται η έγχυση ενδουαλοειδικών ενέσεων Anti-VEGF (κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα VEGF), ή ακόμα και κορτιζονούχων σκευασμάτων, για να μειωθεί η παθολογική ανάπτυξη και διαρροή των νέων αιμοφόρων αγγείων.
Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μεμονωμένα είτε και συνδυαστικά με τις ενδουαλοειδικές ενέσεις για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εστιακή θεραπεία λέιζερ που στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν, είτε παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία σε καταστάσεις με μειωμένη αιμάτωση του αμφιβληστροειδούς.
Σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις νεοαγγειακής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, με πυκνή αιμορραγία του υαλοειδούς ή ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση της υαλοειδεκτομής για την αφαίρεση της αιμορραγίας, των νεοαγγείων και την επανακόλληση του αμφιβληστροειδή.
Επισημαίνεται τέλος ότι η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, της παρουσίας οιδήματος στην ωχρά κηλίδα και προφανώς της γενικής φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Κλείσε Ραντεβού

Πρόληψη και διαχείριση

Οι περιοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και η συμβολή Παθολόγων-  Ενδοκρινολόγων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Είναι αυτονόητο ότι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρής απώλειας όρασης και επιπλοκών που σχετίζονται τόσο με τον σακχαρώδη διαβήτη, όσο και με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως σε οφθαλμολογικό έλεγχο για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και λήψης φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συνολική υγεία των ματιών.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου ακόμα κι αν δεν παρατηρηθεί επιδείνωση της όρασης, εκτός από τον ετήσιο τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, είναι η ρύθμιση του σακχάρου, και των συνοδών άλλων παθήσεων.

Πίνακας Περιεχομένων

Σχετικά Άρθρα

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Επικοινωνία

    Κάντε το πρώτο βήμα
    για την υγεία των
    ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Αρχική  /  Παθήσεις  /  Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

    Διαβητική Αμφιβληστρο-ειδοπάθεια

    Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

    Αμφιβληστροειδής είναι ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού στον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός και αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικά σήματα. Στη συνέχεια τα σήματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, όπου και μεταφράζονται σε εικόνες. Ο αμφιβληστροειδής είναι απαραίτητος για το σχηματισμό μιας καθαρής και λεπτομερούς εικόνας του κόσμου γύρω μας.
    Η διαβητική νόσος του αμφιβληστροειδούς, γνωστή και ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μία χρόνια και προοδευτική νόσος των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Οι αγγειακές αυτές αλλοιώσεις, αγγειοαποφρακτικού χαρακτήρα, οδηγούν στη δημιουργία παθολογικών νέων αγγείων και προκαλούν ισχαιμίες- νέκρωση, αιμορραγίες, οίδημα στην ωχρά κηλίδα (δηλαδή στο σημείο της πιο ευκρινούς όρασης), μέχρι και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, που σε μεγάλο βαθμό οδηγεί σε εξασθένηση της όρασης.
    Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τον διαβήτη βλάπτουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.
    Κατηγοριοποιούμε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε δύο στάδια, την μη νεοαγγειακή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (non proliferative diabetic retinopathy) και σε πιο προχωρημένο στάδιο την νεοαγγειακή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (proliferative diabetic retinopathy).
    Στο πρώιμο στάδιο, από τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή διαρρέει υγρό ή αίμα, οδηγώντας σε οίδημα, μικροαιμορραγίες και σχηματισμό εναποθέσεων που ονομάζονται εξιδρώματα.
    Σε πιο προχωρημένο στάδιο, αναπτύσσονται νέα παθολογικά, και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς ή στο υαλοειδές σώμα μέσα στον οφθαλμό. Αυτά τα νέα αγγεία μπορεί να αιμορραγούν ή να προκαλούν έλξη στον αμφιβληστροειδή προκαλώντας επιπρόσθετη απώλεια όρασης.

    Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

    Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Ωστόσο και άλλοι διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή και επιδείνωσης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Η διάρκεια του σακχαρώδη διαβήτη και τα μη ελεγχόμενα ή ανεπαρκώς ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Η αυξημένη αρτηριακή πίεση όπως και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή και άλλων λιπιδίων μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία προάγοντας την επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά εκείνες με προϋπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ή να επιδεινώσουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
    Το κάπνισμα, η παχυσαρκία καθώς και ένα οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου στην πάθηση.
    Ορισμένες εθνοτικές ομάδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για διαβήτη και κατά συνέπεια για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια όπως και συγκεκριμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με τους άνδρες.
    Άτομα με νεφρική νόσο που σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη (όπως η διαβητική νεφροπάθεια) καθώς και αυτοί με τύπου 1 διαβήτη έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Συμπτώματα και εξέλιξη

    Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εξελιχθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα στο αρχικό της στάδιο. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θολή, μειωμένη όραση και δυσκολία εστίασης ως αποτέλεσμα του οιδήματος στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, αυτού του κεντρικού σημείου της όρασής μας.
    Η όραση μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις (κυμαινόμενη όραση), ειδικά εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι ρυθμισμένα και παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις.
    Μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων ή και δυσκολία καθαρής όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
    Στο οπτικό πεδίο μπορεί να εμφανιστούν μικρές κινούμενες κηλίδες γνωστά ως floaters ή και σκοτεινές, κενές περιοχές στο όραμα.
    Σε προχωρημένα στάδια, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

    Διάγνωση και θεραπεία

    Για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας απαιτείται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, τόσο οικογενειακού ιστορικού οφθαλμικών παθήσεων όσο και άλλων σχετικών πληροφοριών υγείας.
    Πρέπει να γίνεται ένα τεστ οπτικής οξύτητας για να εκτιμηθεί πόσο καλά μπορείτε να δείτε στις διάφορες αποστάσεις.
    Σημαντικό είναι επίσης το τεστ Amsler, ένα χαρτί με κουτάκια που σε περίπτωση που βλέπετε τις γραμμές του πλέγματος παραμορφωμένες, υποδηλώνουν αλλοιώσεις στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.
    Η βυθοσκόπηση σε μυδρίαση (με διεσταλμένες κόρες) είναι απαραίτητη για μια πιο ενδελεχή εξέταση του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας όπου μπορεί ο οφθαλμίατρος σας να διακρίνει τυχόν αλλοιώσεις, αιμορραγίες ή νέα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
    Επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί κύματα φωτός για τη δημιουργία εικόνων διατομής υψηλής ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς. Αυτή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος και την υγεία των διαφόρων στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας.
    Η αγγειογραφία με φλουορεσκεΐνη είναι μία εξέταση, που περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση μιας φθορίζουσας χρωστικής και στη συνέχεια τη λήψη φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς. Με αυτή την μέθοδο μπορούμε να εντοπίσουμε την διαρροή αιμοφόρων αγγείων και να εξετάσουμε την αιμάτωση του αμφιβληστροειδή.
    Ο συνδυασμός αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων και η αξιολόγησή τους βοηθά στον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας της πάθησης. Η έγκαιρη διάγνωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, για την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση της νόσου.

    Η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης, με στόχο την πρόληψη την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ή και τη διαχείριση των επιπλοκών της.
    Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβράδυνση της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης όπως και των επιπέδων χοληστερόλης είναι επίσης απαραίτητη για την πρόληψη και τη διαχείριση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Στην περίπτωση εμφάνισης διαβητικού οιδήματος στην ωχρά κηλίδα, ή νεοαγγείωσης, τότε συστήνεται η έγχυση ενδουαλοειδικών ενέσεων Anti-VEGF (κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα VEGF), ή ακόμα και κορτιζονούχων σκευασμάτων, για να μειωθεί η παθολογική ανάπτυξη και διαρροή των νέων αιμοφόρων αγγείων.
    Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μεμονωμένα είτε και συνδυαστικά με τις ενδουαλοειδικές ενέσεις για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εστιακή θεραπεία λέιζερ που στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν, είτε παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία σε καταστάσεις με μειωμένη αιμάτωση του αμφιβληστροειδούς.
    Σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις νεοαγγειακής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, με πυκνή αιμορραγία του υαλοειδούς ή ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση της υαλοειδεκτομής για την αφαίρεση της αιμορραγίας, των νεοαγγείων και την επανακόλληση του αμφιβληστροειδή.
    Επισημαίνεται τέλος ότι η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, της παρουσίας οιδήματος στην ωχρά κηλίδα και προφανώς της γενικής φυσικής κατάστασης του ατόμου.

    Κάντε το πρώτο βήμα
    για την υγεία των
    ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Πρόληψη και διαχείριση

    Οι περιοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και η συμβολή Παθολόγων-  Ενδοκρινολόγων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
    Είναι αυτονόητο ότι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρής απώλειας όρασης και επιπλοκών που σχετίζονται τόσο με τον σακχαρώδη διαβήτη, όσο και με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
    Σε κάθε περίπτωση όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά ετησίως σε οφθαλμολογικό έλεγχο για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
    Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και λήψης φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών.
    Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συνολική υγεία των ματιών.
    Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου ακόμα κι αν δεν παρατηρηθεί επιδείνωση της όρασης, εκτός από τον ετήσιο τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, είναι η ρύθμιση του σακχάρου, και των συνοδών άλλων παθήσεων.

    Επικοινωνία

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.