Σπύρος Γκολεζάκης​

Αρχική  /  Παθήσεις  / Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Ενδοβολβική ενεση φαρμάκων

Ορισμός της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία σοβαρή οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται όταν ο αμφιβληστροειδής,δηλαδή ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού, ανασηκωθεί και διαχωριστεί από τις υποκείμενες στιβάδες του.
Ο διαχωρισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε μείωση του οπτικού πεδίου ως απώλεια της όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς θεωρείται μία επείγουσα ιατρική κατάσταση για αυτό και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας.

Τι είναι ο αμφιβληστροειδής;

Αμφιβληστροειδής είναι ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού στον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός και αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικά σήματα. Σήματα που στη συνέχεια μεταφέρονται στον εγκέφαλο, μέσω του οπτικού νεύρου, όπου και μεταφράζονται σε εικόνες. Ο αμφιβληστροειδής είναι απαραίτητος για το σχηματισμό μιας καθαρής και λεπτομερούς εικόνας του κόσμου γύρω μας. Το φως που εισέρχεται στον οφθαλμό, περνά μέσα από τον κερατοειδή και τον φακό, πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή.
Έτσι, αν παρομοιάσουμε το μάτι μας με μία φωτογραφική μηχανή, το πρόσθιο μέρος του ματιού (ο κερατοειδής μαζί με τον κρυσταλλικό φακό ) είναι ο φακός και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το φιλμ.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Κλείσε Ραντεβού

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Οι κύριες αιτίες για τις οποίες μπορεί να προκληθεί μία αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι:

  • Η ρηγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κατά την οποία ένα σκίσιμο ή μία τρύπα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα επιτρέπει την εισροή υγρού, και οδηγεί σε αποκόλληση. Το ζελέ, που ονομάζεται υαλοειδές σώμα και γεμίζει το εσωτερικό του ματιού μας, με την πάροδο των ετών, αλλάζει σύσταση και τείνει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να τραβιέται μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Διαδικασία που αποκαλείται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς.
    Στην περίπτωση που καθώς τραβιέται το υαλοειδές, προκληθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, το υγρό μπορεί να περάσει μέσα από αυτήν και να ανασηκώσει τον αμφιβληστροειδή. Διαδικασία γνωστή ως ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
  • Η ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς η οποία προκαλείται συνήθως σε καταστάσεις όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά την οποία μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός στον αμφιβληστροειδή. Ο ουλώδης αυτός ιστός μπορεί να συρρικνωθεί, τραβώντας τον αμφιβληστροειδή μακριά από τις υποκείμενες στιβάδες του.
  • Η εξιδρωματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κατά την οποία το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από τον αμφιβληστροειδή χωρίς την παρουσία ρωγμής ή έλξης. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις όπως είναι η φλεγμονή, οι όγκοι ή και άλλες παθήσεις.

Στις συνηθέστερες αιτίες κινδύνου για την ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνονται:

  • Η ηλικία: Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 45 ετών.
  • Προηγούμενες οφθαλμικές χειρουργικές επεμβάσεις: Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή άλλες επεμβάσεις στα μάτια έχουν υψηλότερο κίνδυνο
  • Το τραύμα: Σε έναν τραυματισμό είτε στο μάτι είτε στην περιοφθαλμική περιοχή πρέπει να αποκλειστεί η δημιουργία μίας οπής στον αμφιβληστροειδή, καθώς συντρέχει αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης.
  • Η Μυωπία : Τα άτομα με υψηλή μυωπία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
  • Η γονιδιακή προδιάθεση: Σε ορισμένες σπάνιες παθήσεις όπως ehlers- danlos- syndrome
  • Το οικογενειακό ιστορικό: Ένα οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς συνηγορεί σε αυξημένο κίνδυνο, όπως και
  • διάφορες οφθαλμικές ασθένειες. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φλεγμονώδεις ασθένειες των ματιών ή και εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Συμπτώματα και διάγνωση αμφιβληστροειδοπάθειας

Είναι σημαντικό να διαγνώσετε τα συμπτώματα μίας αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Ξαφνικές αναλαμπές/ λάμψεις φωτός, που εμφανίζονται συνήθως στην περιφερειακή όραση τόσο με ανοιχτά όσο και με κλειστά τα μάτια.
  • Εμφάνιση πολλών floaters (μικρές, σκοτεινές κουκίδες/ σημεία/ μυγάκια ή σχήματα που μοιάζουν με ιστό αράχνης/ κύκλους) στο οπτικό σας πεδίο.
  • Η αίσθηση μιας ξαφνικής ή σταδιακής μείωσης της όρασης, που συχνά περιγράφεται ως μια κουρτίνα ή ένα πέπλο να εμποδίζει την όρασής.
  • Μια σκιά ή σκοτεινή κουρτίνα/ τοίχος που να εμποδίζει το περιφερικό οπτικό πεδίο.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της όρασης σας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή εμφανίζετε συμπτώματα, προσφύγετε άμεσα σε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος μέσω της βυθοσκόπησης μπορεί να εντοπίσει επ’ ακριβώς το πρόβλημα.
Κατά την βυθοσκόπηση θα γίνει μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού με σταγόνες, ώστε με ειδικούς φακούς να εξεταστεί σε μεγέθυνση όλη η περιφέρεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Θεραπευτικές επιλογές για την Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της οπής στον αμφιβληστροειδή, για την επανασύνδεση του αμφιβληστροειδούς με τους υποκείμενους ιστούς και την αντιμετώπιση τυχόν αλλοιώσεων.
Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τη διάσταση της αποκόλλησης.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις, όπως:

  • Τα σκληρικά μοσχεύματα. Τοποθετείτε ένα μόσχευμα είτε ως ταινία/ σχοινί είτε ως σφουγγαράκι στο μάτι για να αντισταθμίσει τη δύναμη που έλκει τον αμφιβληστροειδή μακριά και να κλείσει η οπή. Αυτό το μόσχευμα συρράβεται στον σκληρό χιτώνα του ματιού. Σε ελάχιστες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί μετά από κάποιους μήνες.
  • Η Υαλοειδεκτομή με την οποία, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά μικρά εργαλεία, αφαιρείται το υαλοειδές τζελ του ματιού και οποιαδήποτε άλλη ελκτική μεμβράνη στον αμφιβληστροειδή, και αντικαθίσταται με ειδικό αέριο ή λάδι σιλικόνης για να επικολλήσει τον αμφιβληστροειδή με τις υποκείμενες στοιβάδες του. Το αέριο διατηρείται συνήθως από 3 εβδομάδες έως 2 μήνες στον οφθαλμό και απορροφάται από τον ίδιο τον οργανισμό ενώ το λάδι σιλικόνης πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.
  • Η θεραπεία με φωτοπηξία με Argon Laser ή με Κρυοθεραπεία. Αυτή χρησιμοποιείται σε πρώιμα στάδια μιας αποκόλλησης για τη σφράγιση της οπής του αμφιβληστροειδούς χωρίς ή με ελάχιστο υποαμφιβληστροειδικό υγρό.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Κλείσε Ραντεβού

Πρόγνωση και αποκατάσταση

Η πρόγνωση για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης και του τύπου της αποκόλλησης, του μεγέθους και των αριθμών των ρωγμών, της ύπαρξης ελκτικών μεμβρανών καθώς και από την θέση της οπής ή και της παλαιότητας της.
Όταν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς διαγνωστεί έγκαιρα και πραγματοποιηθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία, οι πιθανότητες επιτυχούς επικόλλησης και διατήρησης της υπάρχουσας όρασης είναι αρκετά υψηλές.
Ανάλογα με το είδος της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, ( ρηγματογενούς, ελκτικής ή εξιδρωματικής) μπορεί να επηρεάσει τη θεραπευτική προσέγγιση και, κατά συνέπεια, την πρόγνωση. Εάν για παράδειγμα η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς οφείλεται στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η πρόγνωση μπορεί να επηρεαστεί και από την υποκείμενη υγεία του οφθαλμού.
Η θέση της αποκόλλησης (στο ανώτερο ή κατώτερο ημισφαίριο) στον αμφιβληστροειδή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς οι αποκολλήσεις που έχουν τις οπές στο άνω μισό του ματιού επεκτείνονται ταχύτερα συγκριτικά με τις οπές του κάτω ημισφαιρίου. Επιπλέον αν περιλαμβάνουν την ωχρά κηλίδα, το σημείο της κεντρικής όρασής μας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οπτική οξύτητα στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.
Γενικά η πρόγνωση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μερικά άτομα μπορεί να ανακτήσουν σχεδόν φυσιολογική όραση μετά από επιτυχή θεραπεία, ενώ άλλα πάλι να παρουσιάσουν βαθμό μόνιμης απώλειας όρασης.
Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, με την χρήση όλο και ποιο μικρών εργαλείων και συνεπώς μικρότερο ερεθισμό και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο μετεγχειρητικά πρέπει το άτομο να συνεχίσει τους οφθαλμολογικούς ελέγχους για την μείωση πιθανών επιπλοκών όπως είναι η επαναποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή κάποιας λοίμωξης.
Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ειδικά σε άτομα που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (όπως Μυωπία, αποκόλληση στο άλλο μάτι κ.α.) , μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση αλλοιώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, συμβάλλοντας φυσικά σε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Γενικά, η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση βελτιώνουν σημαντικά την πρόγνωση για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Πίνακας Περιεχομένων

Σχετικά Άρθρα

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Επικοινωνία

    Κάντε το πρώτο βήμα
    για την υγεία των
    ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Αρχική  /  Παθήσεις  /  Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

    Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

    Ενδοβολβική ενεση φαρμάκων

    Ορισμός της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς

    Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μία σοβαρή οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται όταν ο αμφιβληστροειδής,δηλαδή ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού, ανασηκωθεί και διαχωριστεί από τις υποκείμενες στιβάδες του.
    Ο διαχωρισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε μείωση του οπτικού πεδίου ως απώλεια της όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
    Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς θεωρείται μία επείγουσα ιατρική κατάσταση για αυτό και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας.

    Τι είναι ο αμφιβληστροειδής;

    Αμφιβληστροειδής είναι ο εσωτερικός χιτώνας του οφθαλμού στον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός και αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικά σήματα. Σήματα που στη συνέχεια μεταφέρονται στον εγκέφαλο, μέσω του οπτικού νεύρου, όπου και μεταφράζονται σε εικόνες. Ο αμφιβληστροειδής είναι απαραίτητος για το σχηματισμό μιας καθαρής και λεπτομερούς εικόνας του κόσμου γύρω μας. Το φως που εισέρχεται στον οφθαλμό, περνά μέσα από τον κερατοειδή και τον φακό, πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή.
    Έτσι, αν παρομοιάσουμε το μάτι μας με μία φωτογραφική μηχανή, το πρόσθιο μέρος του ματιού (ο κερατοειδής μαζί με τον κρυσταλλικό φακό ) είναι ο φακός και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το φιλμ.

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

    Οι κύριες αιτίες για τις οποίες μπορεί να προκληθεί μία αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι:

    • Η ρηγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κατά την οποία ένα σκίσιμο ή μία τρύπα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα επιτρέπει την εισροή υγρού, και οδηγεί σε αποκόλληση. Το ζελέ, που ονομάζεται υαλοειδές σώμα και γεμίζει το εσωτερικό του ματιού μας, με την πάροδο των ετών, αλλάζει σύσταση και τείνει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να τραβιέται μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Διαδικασία που αποκαλείται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς.
      Στην περίπτωση που καθώς τραβιέται το υαλοειδές, προκληθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, το υγρό μπορεί να περάσει μέσα από αυτήν και να ανασηκώσει τον αμφιβληστροειδή. Διαδικασία γνωστή ως ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
    • Η ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς η οποία προκαλείται συνήθως σε καταστάσεις όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά την οποία μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός στον αμφιβληστροειδή. Ο ουλώδης αυτός ιστός μπορεί να συρρικνωθεί, τραβώντας τον αμφιβληστροειδή μακριά από τις υποκείμενες στιβάδες του.
    • Η εξιδρωματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κατά την οποία το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από τον αμφιβληστροειδή χωρίς την παρουσία ρωγμής ή έλξης. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις όπως είναι η φλεγμονή, οι όγκοι ή και άλλες παθήσεις.

    Στις συνηθέστερες αιτίες κινδύνου για την ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνονται:

    • Η ηλικία: Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 45 ετών.
    • Προηγούμενες οφθαλμικές χειρουργικές επεμβάσεις: Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή άλλες επεμβάσεις στα μάτια έχουν υψηλότερο κίνδυνο
    • Το τραύμα: Σε έναν τραυματισμό είτε στο μάτι είτε στην περιοφθαλμική περιοχή πρέπει να αποκλειστεί η δημιουργία μίας οπής στον αμφιβληστροειδή, καθώς συντρέχει αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης.
    • Η Μυωπία : Τα άτομα με υψηλή μυωπία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
    • Η γονιδιακή προδιάθεση: Σε ορισμένες σπάνιες παθήσεις όπως ehlers- danlos- syndrome
    • Το οικογενειακό ιστορικό: Ένα οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς συνηγορεί σε αυξημένο κίνδυνο, όπως και
    • διάφορες οφθαλμικές ασθένειες. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φλεγμονώδεις ασθένειες των ματιών ή και εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

    Συμπτώματα και διάγνωση αμφιβληστροειδοπάθειας

    Είναι σημαντικό να διαγνώσετε τα συμπτώματα μίας αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς στα οποία περιλαμβάνονται:

    • Ξαφνικές αναλαμπές/ λάμψεις φωτός, που εμφανίζονται συνήθως στην περιφερειακή όραση τόσο με ανοιχτά όσο και με κλειστά τα μάτια.
    • Εμφάνιση πολλών floaters (μικρές, σκοτεινές κουκίδες/ σημεία/ μυγάκια ή σχήματα που μοιάζουν με ιστό αράχνης/ κύκλους) στο οπτικό σας πεδίο.
    • Η αίσθηση μιας ξαφνικής ή σταδιακής μείωσης της όρασης, που συχνά περιγράφεται ως μια κουρτίνα ή ένα πέπλο να εμποδίζει την όρασής.
    • Μια σκιά ή σκοτεινή κουρτίνα/ τοίχος που να εμποδίζει το περιφερικό οπτικό πεδίο.

     

    Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της όρασης σας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή εμφανίζετε συμπτώματα, προσφύγετε άμεσα σε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος μέσω της βυθοσκόπησης μπορεί να εντοπίσει επ’ ακριβώς το πρόβλημα.
    Κατά την βυθοσκόπηση θα γίνει μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού με σταγόνες, ώστε με ειδικούς φακούς να εξεταστεί σε μεγέθυνση όλη η περιφέρεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα.

    Θεραπευτικές επιλογές για την Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

    Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της οπής στον αμφιβληστροειδή, για την επανασύνδεση του αμφιβληστροειδούς με τους υποκείμενους ιστούς και την αντιμετώπιση τυχόν αλλοιώσεων.
    Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τη διάσταση της αποκόλλησης.
    Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις, όπως:

    • Τα σκληρικά μοσχεύματα. Τοποθετείτε ένα μόσχευμα είτε ως ταινία/ σχοινί είτε ως σφουγγαράκι στο μάτι για να αντισταθμίσει τη δύναμη που έλκει τον αμφιβληστροειδή μακριά και να κλείσει η οπή. Αυτό το μόσχευμα συρράβεται στον σκληρό χιτώνα του ματιού. Σε ελάχιστες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί μετά από κάποιους μήνες.
    • Η Υαλοειδεκτομή με την οποία, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά μικρά εργαλεία, αφαιρείται το υαλοειδές τζελ του ματιού και οποιαδήποτε άλλη ελκτική μεμβράνη στον αμφιβληστροειδή, και αντικαθίσταται με ειδικό αέριο ή λάδι σιλικόνης για να επικολλήσει τον αμφιβληστροειδή με τις υποκείμενες στοιβάδες του. Το αέριο διατηρείται συνήθως από 3 εβδομάδες έως 2 μήνες στον οφθαλμό και απορροφάται από τον ίδιο τον οργανισμό ενώ το λάδι σιλικόνης πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.
    • Η θεραπεία με φωτοπηξία με Argon Laser ή με Κρυοθεραπεία. Αυτή χρησιμοποιείται σε πρώιμα στάδια μιας αποκόλλησης για τη σφράγιση της οπής του αμφιβληστροειδούς χωρίς ή με ελάχιστο υποαμφιβληστροειδικό υγρό.

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Πρόγνωση και αποκατάσταση

    Η πρόγνωση για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης και του τύπου της αποκόλλησης, του μεγέθους και των αριθμών των ρωγμών, της ύπαρξης ελκτικών μεμβρανών καθώς και από την θέση της οπής ή και της παλαιότητας της.
    Όταν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς διαγνωστεί έγκαιρα και πραγματοποιηθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία, οι πιθανότητες επιτυχούς επικόλλησης και διατήρησης της υπάρχουσας όρασης είναι αρκετά υψηλές.
    Ανάλογα με το είδος της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, ( ρηγματογενούς, ελκτικής ή εξιδρωματικής) μπορεί να επηρεάσει τη θεραπευτική προσέγγιση και, κατά συνέπεια, την πρόγνωση. Εάν για παράδειγμα η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς οφείλεται στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η πρόγνωση μπορεί να επηρεαστεί και από την υποκείμενη υγεία του οφθαλμού.
    Η θέση της αποκόλλησης (στο ανώτερο ή κατώτερο ημισφαίριο) στον αμφιβληστροειδή παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς οι αποκολλήσεις που έχουν τις οπές στο άνω μισό του ματιού επεκτείνονται ταχύτερα συγκριτικά με τις οπές του κάτω ημισφαιρίου. Επιπλέον αν περιλαμβάνουν την ωχρά κηλίδα, το σημείο της κεντρικής όρασής μας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οπτική οξύτητα στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.
    Γενικά η πρόγνωση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μερικά άτομα μπορεί να ανακτήσουν σχεδόν φυσιολογική όραση μετά από επιτυχή θεραπεία, ενώ άλλα πάλι να παρουσιάσουν βαθμό μόνιμης απώλειας όρασης.
    Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, με την χρήση όλο και ποιο μικρών εργαλείων και συνεπώς μικρότερο ερεθισμό και μετεγχειρητικό πόνο, έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο μετεγχειρητικά πρέπει το άτομο να συνεχίσει τους οφθαλμολογικούς ελέγχους για την μείωση πιθανών επιπλοκών όπως είναι η επαναποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή κάποιας λοίμωξης.
    Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ειδικά σε άτομα που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (όπως Μυωπία, αποκόλληση στο άλλο μάτι κ.α.) , μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση αλλοιώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, συμβάλλοντας φυσικά σε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
    Γενικά, η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση βελτιώνουν σημαντικά την πρόγνωση για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

    Σχετικά Άρθρα

    Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Επικοινωνία

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.