Σπύρος Γκολεζάκης​

Edit Content

       

Αρχική  /  Παθήσεις  / Απόφραξη Αγγείων Αμφιβληστροειδούς
Απόφραξη Αγγείων Αμφιβληστροειδούς

Τι είναι η απόφραξη αγγείων (αρτηρίας/φλέβας) αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής, αυτός ο εσωτερικός χιτώνας του ματιού, που στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλο μας, τροφοδοτείται με αίμα. Η απόφραξη δεν είναι άλλο από θρόμβοι αίματος που διακόπτουν ή μειώνουν την τροφοδοσία αυτή, και προκαλούν οίδημα και φλεγμονή ή ακόμα και νέκρωση των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αγγειακής απόφραξης αμφιβληστροειδούς, η απόφραξη της φλέβας και η απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.

Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν η κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς (CRVO Central Retinal Vein Occlusion) ή έστω και μία από τις διακλαδώσεις της (BRVO Brunch Retinal Vein Occlusion), που απομακρύνουν το αίμα από τον αμφιβληστροειδή, αποφράσσεται ή συμπιέζεται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πίεσης μέσα στις φλέβες του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας αιμορραγίες, οίδημα και μειωμένη ροή αίματος.
Ανάλογα με την έκταση της βλάβης του αμφιβληστροειδούς μπορεί να κατηγοριοποιηθεί είτε ως μη ισχαιμικό (ήπιο) είτε ως ισχαιμικό (σοβαρό) επεισόδιο.

Η απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν η κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς (CRAO Central Retinal Artery Occlusion) ή μία από τις διακλαδώσεις της (BRAO Brunch Retinal Artery Occlusion), που εισάγουν το αίμα στον αμφιβληστροειδή, αποφράσσεται ή συμπιέζεται.
Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος προκαλώντας αιμορραγίες, οίδημα και ισχαιμικό επεισόδιο στην περιοχή της βλάβης του αμφιβληστροειδούς.

Επειδή οι αγγειακές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην όραση,  η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητες. Στην περίπτωση που εμφανίσετε ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή οποιαδήποτε συμπτώματα που υποδηλώνουν αγγειακή απόφραξη αμφιβληστροειδούς, προσφύγετε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της απώλειας όρασης και στην αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων που συμβάλλουν στην αγγειακή απόφραξη.

Αιτία και οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Η σκλήρυνση και η στένωση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση) ή η συσσώρευση αθηρωματικών πλακών μέσα στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή.
Ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος μεταξύ άλλων και του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να οδηγήσει σε αποφράξεις.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (Υπέρταση), όπως και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια επιπλοκή του διαβήτη, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην απόφραξη.
Καταστάσεις που αυξάνουν την τάση πήξης του αίματος, όπως διαταραχές υπερπηκτικότητας ή συγκεκριμένες διαταραχές του αίματος, όπως η έλλειψη του πηκτικού παράγοντα Factor V ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απόφραξη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση σε καταστάσεις όπως το γλαύκωμα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στο οπτικό νεύρο και στον αμφιβληστροειδή.
Η συμπίεση των φλεβών του αμφιβληστροειδούς, πιθανώς λόγω ανατομικών παραγόντων ή παρακείμενων δομών, μπορεί να συμβάλει στην απόφραξη της φλέβας.
Η κροταφική αρτηρίτιδα, μία φλεγμονή των αρτηριών ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ροή αίματος στα μάτια και συνεπώς να αυξήσουν τον κίνδυνο απόφραξης.
Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι γενικά γνωστοί παράγοντας κινδύνου για αγγειακές παθήσεις.
Τέλος ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (παχυσαρκία, καθιστική ζωή) όπως και η ηλικία ειδικά τα άτομα άνω των 60 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να εμφανιστεί είτε στην κεντρική φλέβα- αρτηρία του αμφιβληστροειδούς ή και σε έναν από τους κλάδους τους.

 

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.


Κλείσε Ραντεβού

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Βασικό σύμπτωμα της απόφραξης είναι η απότομη, αλλά ανώδυνη μείωση της οπτικής οξύτητας ή ακόμα και απώλεια τμήματος του οπτικού πεδίου.
Μπορεί να εμφανιστεί θάμπωμα ή παραμόρφωση της όρασης, συμπεριλαμβανομένων κυματιστών ή παραμορφωμένων εικόνων.
Όχι σπάνια παραπονιούνται τα άτομα για κινούμενες ή ακόμα και σταθερές σκούρες κηλίδες στο οπτικό πεδίο καθώς και για φωτοψίες δηλαδή αντίληψη φώτων που αναβοσβήνουν κυρίως στην περιφερική όραση.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως σε χρόνιες καταστάσεις, μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα στο προσβεβλημένο μάτι ή και ήπια ενόχληση- πόνο.
Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να σχετίζονται και με άλλες οφθαλμικές παθήσεις για αυτό η επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρό σας είναι αναγκαία.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπευτική προσέγγιση για την απόφραξη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται τόσο από τον τύπο (απόφραξη κεντρικής φλέβας- αρτηρίας αμφιβληστροειδούς ή απόφραξη περιφερικής φλέβας- αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς) όσο και τη σοβαρότητα των ευρημάτων.
Ενώ ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βελτιωθούν μόνες τους με απλή παρακολούθηση, άλλες απαιτούν παρέμβαση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, την πρόληψη των επιπλοκών και την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου.

 

 • Σε ήπιες ή μη ισχαιμικές μορφές απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς, η περιοδική παρακολούθηση αρκεί για την αξιολόγηση τυχόν αλλαγών στα συμπτώματα και την υγεία του αμφιβληστροειδούς.
 • Σε σοβαρές ή ισχαιμικές μορφές απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς απαιτείται πολλές φορές η διενέργεια ενδοβολβικών – ενδοϋαλωιδικών ενέσεων φαρμάκων κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (anti-VEGF). Οι ενέσεις αυτές είναι ανώδυνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του οιδήματος της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς. Σκοπός των ενέσεων είναι να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης υγρών και παθολογικών αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή και στη βελτίωση της όρασης.

 

Οι Ενδοβολβικές – ενδοϋαλωιδικές ενέσεις κορτικοστεροειδών συμβάλλουν επίσης στην μείωση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας μειώνοντας τη φλεγμονή. Η Φωτοπηξία με λέιζερ Argon, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περιοχών ισχαιμίας του αμφιβληστροειδούς. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εστιακή (για μικρές περιοχές) είτε παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία για την πρόληψη των επιπλοκών της απόφραξης και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης.
Η Υαλοειδεκτομή (χειρουργική αμφιβληστροειδούς) απαιτείται σε σοβαρές καταστάσεις όπως η αιμορραγία του υαλοειδούς ή η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Επιπλέον, η θεραπεία και η διαχείριση υποκείμενων παθήσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω αγγειακών επεισοδίων στον οφθαλμό αλλά και τη γενικότερη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Συγκεκριμένες έρευνες για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω θρόμβων και τη βελτίωση της ροής του αίματος, συνιστούν τη λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, όπως λόγου χάριν η ασπιρίνη. Ωστόσο αυτό πρέπει πάντα να γίνεται ύστερα από επικοινωνία και με τον θεράπωντα παθολόγο.
Σε περιπτώσεις που η απόφραξη σχετίζεται με το γλαύκωμα ή την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, πρέπει να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Η έγκαιρη διάγνωση των προδιαθεσικών παραγόντων μπορεί να αποτρέψει μία θρόμβωση στο μάτι, όπως και η ανάλογη θεραπεία με χρήση Laser ή anti-vegF/κορτιζονούχων εγχύσεων μας βοηθούν στη διατήρηση της οπτικής οξύτητας.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Κλείσε Ραντεβού

Πρόληψη και διαχείριση.

Προϋπόθεση για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς είναι η σωστή διαχείριση των καρδιαγγειακών παραγόντων. Σημαντική ως εκ τούτου είναι η περιοδική παρακολούθηση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής ή και λήψης φαρμάκων στην έκταση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Διατηρήστε σε υγιή επίπεδα την χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα μέσω σωστής διατροφής, άσκησης ή και φαρμακευτικής αγωγής..
Το κάπνισμα όπως και το αλκοόλ είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για αγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφραξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς για αυτό και ο περιορισμός τους με βεβαιότητα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.
Υιοθετήστε γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασχοληθείτε με τακτική σωματική άσκηση και προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος και το στρες.
Τέλος, προγραμματίστε περιοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή παράγοντες κινδύνου για αγγειακές παθήσεις.

Πίνακας Περιεχομένων

Σχετικά Άρθρα

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

  Επικοινωνία

  Κάντε το πρώτο βήμα
  για την υγεία των
  ματιών σας

  Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.
  Αρχική  /  Παθήσεις  /  Απόφραξη Αγγείων Αμφιβληστροειδούς
  Απόφραξη Αγγείων Αμφιβληστροειδούς
  Τι είναι η απόφραξη αγγείων (αρτηρίας/φλέβας) αμφιβληστροειδούς;

  Ο αμφιβληστροειδής, αυτός ο εσωτερικός χιτώνας του ματιού, που στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλο μας, τροφοδοτείται με αίμα. Η απόφραξη δεν είναι άλλο από θρόμβοι αίματος που διακόπτουν ή μειώνουν την τροφοδοσία αυτή, και προκαλούν οίδημα και φλεγμονή ή ακόμα και νέκρωση των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή.
  Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αγγειακής απόφραξης αμφιβληστροειδούς, η απόφραξη της φλέβας και η απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.

  Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν η κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς (CRVO Central Retinal Vein Occlusion) ή έστω και μία από τις διακλαδώσεις της (BRVO Brunch Retinal Vein Occlusion), που απομακρύνουν το αίμα από τον αμφιβληστροειδή, αποφράσσεται ή συμπιέζεται.
  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πίεσης μέσα στις φλέβες του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας αιμορραγίες, οίδημα και μειωμένη ροή αίματος.
  Ανάλογα με την έκταση της βλάβης του αμφιβληστροειδούς μπορεί να κατηγοριοποιηθεί είτε ως μη ισχαιμικό (ήπιο) είτε ως ισχαιμικό (σοβαρό) επεισόδιο.

  Η απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν η κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς (CRAO Central Retinal Artery Occlusion) ή μία από τις διακλαδώσεις της (BRAO Brunch Retinal Artery Occlusion), που εισάγουν το αίμα στον αμφιβληστροειδή, αποφράσσεται ή συμπιέζεται.
  Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος προκαλώντας αιμορραγίες, οίδημα και ισχαιμικό επεισόδιο στην περιοχή της βλάβης του αμφιβληστροειδούς.

  Επειδή οι αγγειακές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην όραση,  η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητες. Στην περίπτωση που εμφανίσετε ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή οποιαδήποτε συμπτώματα που υποδηλώνουν αγγειακή απόφραξη αμφιβληστροειδούς, προσφύγετε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της απώλειας όρασης και στην αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων που συμβάλλουν στην αγγειακή απόφραξη.

  Αιτία και οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

  Η σκλήρυνση και η στένωση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση) ή η συσσώρευση αθηρωματικών πλακών μέσα στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή.
  Ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος μεταξύ άλλων και του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να οδηγήσει σε αποφράξεις.
  Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (Υπέρταση), όπως και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια επιπλοκή του διαβήτη, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην απόφραξη.
  Καταστάσεις που αυξάνουν την τάση πήξης του αίματος, όπως διαταραχές υπερπηκτικότητας ή συγκεκριμένες διαταραχές του αίματος, όπως η έλλειψη του πηκτικού παράγοντα Factor V ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απόφραξη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
  Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση σε καταστάσεις όπως το γλαύκωμα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στο οπτικό νεύρο και στον αμφιβληστροειδή.
  Η συμπίεση των φλεβών του αμφιβληστροειδούς, πιθανώς λόγω ανατομικών παραγόντων ή παρακείμενων δομών, μπορεί να συμβάλει στην απόφραξη της φλέβας.
  Η κροταφική αρτηρίτιδα, μία φλεγμονή των αρτηριών ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ροή αίματος στα μάτια και συνεπώς να αυξήσουν τον κίνδυνο απόφραξης.
  Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι γενικά γνωστοί παράγοντας κινδύνου για αγγειακές παθήσεις.
  Τέλος ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (παχυσαρκία, καθιστική ζωή) όπως και η ηλικία ειδικά τα άτομα άνω των 60 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς.
  Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να εμφανιστεί είτε στην κεντρική φλέβα- αρτηρία του αμφιβληστροειδούς ή και σε έναν από τους κλάδους τους.

  Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

  Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.
  Ποιά είναι τα συμπτώματα;

  Βασικό σύμπτωμα της απόφραξης είναι η απότομη, αλλά ανώδυνη μείωση της οπτικής οξύτητας ή ακόμα και απώλεια τμήματος του οπτικού πεδίου.
  Μπορεί να εμφανιστεί θάμπωμα ή παραμόρφωση της όρασης, συμπεριλαμβανομένων κυματιστών ή παραμορφωμένων εικόνων.
  Όχι σπάνια παραπονιούνται τα άτομα για κινούμενες ή ακόμα και σταθερές σκούρες κηλίδες στο οπτικό πεδίο καθώς και για φωτοψίες δηλαδή αντίληψη φώτων που αναβοσβήνουν κυρίως στην περιφερική όραση.
  Σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως σε χρόνιες καταστάσεις, μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα στο προσβεβλημένο μάτι ή και ήπια ενόχληση- πόνο.
  Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να σχετίζονται και με άλλες οφθαλμικές παθήσεις για αυτό η επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρό σας είναι αναγκαία.

  Υπάρχει θεραπεία;

  Η θεραπευτική προσέγγιση για την απόφραξη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται τόσο από τον τύπο (απόφραξη κεντρικής φλέβας- αρτηρίας αμφιβληστροειδούς ή απόφραξη περιφερικής φλέβας- αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς) όσο και τη σοβαρότητα των ευρημάτων.
  Ενώ ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βελτιωθούν μόνες τους με απλή παρακολούθηση, άλλες απαιτούν παρέμβαση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, την πρόληψη των επιπλοκών και την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου.

   

  • Σε ήπιες ή μη ισχαιμικές μορφές απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς, η περιοδική παρακολούθηση αρκεί για την αξιολόγηση τυχόν αλλαγών στα συμπτώματα και την υγεία του αμφιβληστροειδούς.
  • Σε σοβαρές ή ισχαιμικές μορφές απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς απαιτείται πολλές φορές η διενέργεια ενδοβολβικών – ενδοϋαλωιδικών ενέσεων φαρμάκων κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (anti-VEGF). Οι ενέσεις αυτές είναι ανώδυνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του οιδήματος της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς. Σκοπός των ενέσεων είναι να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης υγρών και παθολογικών αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή και στη βελτίωση της όρασης.

   

  Οι Ενδοβολβικές – ενδοϋαλωιδικές ενέσεις κορτικοστεροειδών συμβάλλουν επίσης στην μείωση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας μειώνοντας τη φλεγμονή. Η Φωτοπηξία με λέιζερ Argon, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περιοχών ισχαιμίας του αμφιβληστροειδούς. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εστιακή (για μικρές περιοχές) είτε παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία για την πρόληψη των επιπλοκών της απόφραξης και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης.
  Η Υαλοειδεκτομή (χειρουργική αμφιβληστροειδούς) απαιτείται σε σοβαρές καταστάσεις όπως η αιμορραγία του υαλοειδούς ή η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
  Επιπλέον, η θεραπεία και η διαχείριση υποκείμενων παθήσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω αγγειακών επεισοδίων στον οφθαλμό αλλά και τη γενικότερη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
  Συγκεκριμένες έρευνες για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω θρόμβων και τη βελτίωση της ροής του αίματος, συνιστούν τη λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, όπως λόγου χάριν η ασπιρίνη. Ωστόσο αυτό πρέπει πάντα να γίνεται ύστερα από επικοινωνία και με τον θεράπωντα παθολόγο.
  Σε περιπτώσεις που η απόφραξη σχετίζεται με το γλαύκωμα ή την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, πρέπει να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
  Η έγκαιρη διάγνωση των προδιαθεσικών παραγόντων μπορεί να αποτρέψει μία θρόμβωση στο μάτι, όπως και η ανάλογη θεραπεία με χρήση Laser ή anti-vegF/κορτιζονούχων εγχύσεων μας βοηθούν στη διατήρηση της οπτικής οξύτητας.

  Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

  Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.
  Πρόληψη και διαχείριση.

  Προϋπόθεση για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης απόφραξης αγγείων του αμφιβληστροειδούς είναι η σωστή διαχείριση των καρδιαγγειακών παραγόντων. Σημαντική ως εκ τούτου είναι η περιοδική παρακολούθηση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής ή και λήψης φαρμάκων στην έκταση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
  Διατηρήστε σε υγιή επίπεδα την χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα μέσω σωστής διατροφής, άσκησης ή και φαρμακευτικής αγωγής..
  Το κάπνισμα όπως και το αλκοόλ είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για αγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφραξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς για αυτό και ο περιορισμός τους με βεβαιότητα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.
  Υιοθετήστε γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασχοληθείτε με τακτική σωματική άσκηση και προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος και το στρες.
  Τέλος, προγραμματίστε περιοδικές οφθαλμολογικές εξετάσεις ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή παράγοντες κινδύνου για αγγειακές παθήσεις.

  Σχετικά Άρθρα

  Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

  Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

  Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

  Επικοινωνία

  Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

  Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.