Σπύρος Γκολεζάκης​

Edit Content

       

Αρχική  /  Παθήσεις  / Επιπεφυκίτιδα
Επιπεφυκίτιδα

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα?

Eπιπεφυκίτιδα, είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, του λεπτού και διάφανου στρώματος του ιστού, που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού (ιατρικά γνωστό και ως σκληρός χιτώνας) και της εσωτερικής επιφάνειας του βλεφάρου.
Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι είτε ιογενής, είτε βακτηριακής, είτε ακόμα και άλλης αιτιολογίας ικανή να επηρεάζει το ένα ή και τα δύο μάτια.
Η επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, κνησμό, ή και παραγωγή εκκρίσεων, και μπορεί να είναι υδαρές ή ακόμα και σαν βλέννα και ανάλογα πάντοτε με την αιτία μεταδοτική ή όχι.
Στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχετε επιπεφυκίτιδα ή αντιμετωπίζετε κάποια επίμονη ενόχληση στα μάτια, αναζητήσετε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας. Η προσφυγή στον οφθαλμίατρό σας είναιαπαραίτητη σε περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας ή συγκεκριμένων ιογενούς αιτιολογίας επιπεφυκίτιδες (όπως λόγου χάριν τον έρπητα). Περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να είναι απαραίτητη η αντιβιοτική ή η αντιική  θεραπεία ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας?

Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία ( ιογενής, βακτηριακή, αλλεργική ή σχετιζόμενη με ερεθιστικούς παράγοντες), ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση όπως.
Ερυθρότητα, όπου το λευκό των ματιών (σκληρός χιτώνας) μπορεί να φαίνεται ροζ- κόκκινο. Να υπάρχει υπεραιμία/ διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων του επιπεφυκότα.
Επισημαίνεται ότι ο κνησμός/ φαγούρα των οφθαλμών και των βλεφάρων δεν εμπίπτει στις σπάνιες περιπτώσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται υπερβολική δακρύρροια η οποία μπορεί να συνυπάρχει με έκκριση από τα μάτια, υδαρή, πυκνή ή πυώδης, ανάλογα με την αιτία.
Τα άτομα με επιπεφυκίτιδα συχνά αναφέρουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας όπως αίσθημα ξένου σώματος ή και άμμου ακόμα στα μάτια τους.
Επιπλέον μπορεί να εμφανίζουν οίδημα- πρήξιμο του επιπεφυκότα ή και των βλεφάρων.
Όχι σπάνια μάλιστα παραπονιούνται για φωτοφοβία ή ευαισθησία στο φως όπως και η όραση προσωρινά θολή.
Σε περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, ενδέχεται να υπάρχει κρούστα ή κολλώδες κίτρινο υγρό, ειδικά κατά το πρωινό ξύπνημα με κολλημένα τα βλέφαρα.

Η μεταδοτικότητα της επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι μεταδοτική, ενώ η αλλεργική και η σχετιζόμενη με ερεθιστικά επιπεφυκίτιδα δεν είναι.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.


Κλείσε Ραντεβού

Τύποι επιπεφυκίτιδας

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και να κατηγοριοποιηθεί ανάλογα σε ιογενή, βακτηριακή, αλλεργική ή και ερεθιστική.
Η ιογενής λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, παρόμοιους με αυτούς που  προκαλούν το κοινό κρυολόγημα όπως οι αδενοϊοί, είναι οι πιο συνηθισμένη αιτία επιπεφυκίτιδας. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι ιοί, όπως ο ιός του έρπητα ή και ο ιός της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν ιογενή επιπεφυκίτιδα με σοβαρότερα μάλιστα συμπτώματα. Η ιογενής αιτιολογίας επιπεφυκίτιδα που είναι αρκετά μεταδοτική μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή ακόμα και αγγίζοντας επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό.
Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα οφείλεται συχνά σε βακτήρια του γένους Staphylococcus ή Streptococcus και συνδέεται όχι σπάνια με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Μπορεί να είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα σε μικρότερο ωστόσο βαθμό συγκριτικά με την ιογενή επιπεφυκίτιδα.
Επιπρόσθετα, αλλεργίες στη γύρη, στα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των ζώων ή ακόμα και σε οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα που ενώ δεν είναι μεταδοτική, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με προδιάθεση στις αλλεργίες και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και άλλα συστήματα του σώματος.
Η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το πολύ κρύο ή και διάφορες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή του επιπεφυκότα. Φυσικά η ερεθιστική επιπεφυκίτιδα επειδή δεν προκαλείται από μολυσματικό παράγοντα, είναι ενοχλητική, όχι όμως και μεταδοτική.
Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα είναι:
Η χρόνια ξηροφθαλμία που κάνει τα μάτια πιο ευαίσθητα σε ερεθισμούς και φλεγμονές, καθώς η δακρυϊκή στοιβάδα επειδή δεν έχει σωστή σύσταση, είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις.
Η ακατάλληλη χρήση φακών επαφής, η κακή υγιεινή ή και διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις στα διαλύματα των φακών επαφής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε επιπεφυκίτιδα.
Πιο σπάνιες μορφές επιπεφυκίτιδας είναι η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα  που οφείλεται στον χρόνιο ερεθισμό του επιπεφυκότα, λόγω παρατεταμένης χρήσης φακών επαφής ή οφθαλμικών προθέσεων. Αλλά και η νεογνική επιπεφυκίτιδα που εμφανίζεται σε νεογνά και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, των λοιμώξεων που αποκτήθηκαν κατά τον τοκετό συμπεριλαμβανομένων.

Θεραπεία της επιπεφυκίτιδας- επιλογές

Η θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, ανάλογα αν είναι ιογενής, βακτηριακή, αλλεργική ή ακόμα αν σχετίζεται με διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες. Ειδικότερα:
Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη και υποχωρεί από μόνη της, χωρίς κάποια ειδική θεραπεία. Ωστόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως της ξηρότητας ή και της δυσφορίας, συνιστάται η χρήση λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (τεχνητά δάκρυα).
Επισημαίνεται ότι λόγο της υψηλής μεταδοτικότητας της, η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος με τα μάτια, βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης σε τρίτους.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως λόγου χάριν της ερπητικής αιτιολογίας επιπεφυκίτιδα, θα απαιτήσει την έναρξη τοπικής ή ακόμα και συστηματικής αντιικής θεραπείας. Προφανώς  ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και ευρημάτων η θεραπεία θα είναι ανάλογη.
Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές που συνταγογραφούνται από τον ειδικό οφθαλμίατρο. Συμπληρωματικά ο καθαρισμός των βλεφάρων με ειδικά μαντηλάκια και γάζες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση της κρούστας.
Για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες ή σε ορισμένες επίμονες καταστάσεις ακόμα και τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Η εφαρμογή δροσερών κομπρέσων στα μάτια ή και η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του κνησμού. Ωστόσο ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων που προκαλούν τα συμπτώματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.
Στην περίπτωση της γιγαντιαίας θηλώδης επιπεφυκίτιδας η διακοπή χρήσης φακών επαφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων και η συνταγογράφηση τοπικών στεροειδών ή άλλων φαρμάκων είναι αναγκαία για τον περιορισμό της φλεγμονής.
Εάν η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε έκθεση σε χημική ουσία ή ερεθιστικό παράγοντα, το άμεσο και επιμελές ξέπλυμα των ματιών με ειδικά διαλύματα για οφθαλμική χρήση ή ακόμα και με καθαρό νερό είναι ζωτικής σημασίας.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Κλείσε Ραντεβού

Πρόληψη επιπεφυκίτιδας πρακτικές συμβουλές

Η πρόληψη της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνει την υιοθέτηση καλών πρακτικών υγιεινής και την αποφυγή έκθεσης σε πιθανές πηγές μόλυνσης ή ερεθισμού.
Η υγιεινή των χεριών είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορεί ο καθένας να λάβει για την αποφυγή εμφάνισης της επιπεφυκίτιδας. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και τακτικά με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικά υγρά, ειδικά αφού αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια σας ή τυχόν μολυσμένες επιφάνειες.
Για να αποτρέψετε την εξάπλωση ιών που μπορούν να προκαλέσουν ιογενή επιπεφυκίτιδα καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τα μάτια σας, καθώς αυτό μπορεί να εισάγει βακτήρια ή ιούς από τα χέρια στους οφθαλμού σας.
Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, μαξιλαροθήκες και ήδη προσωπικής περιποίησης όπως μακιγιάζ για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, ακολουθείτε πάντα τις σωστές πρακτικές υγιεινής . Πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τους φακούς, να τους καθαρίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες και να αποφύγετε να τους φοράτε όταν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα.
Εάν έχετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εντοπίστε και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά όπως γύρη ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.
Όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να εκθέσετε τα μάτια σας σε ερεθιστικούς παράγοντες, χημικές ουσίες ή ξένα σωματίδια συνιστάται να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.
Διατηρήστε τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό από αλλεργιογόνα ή και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, ειδικά σε περιοχές όπου περνάτε πολύ χρόνο όπως λόγου χάριν στο χώρο εργασίας.
Τα παραπάνω προληπτικά μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπεφυκίτιδας, μολονότι δεν μπορούν να προληφθούν όλες οι περιπτώσεις. Η ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, ειδικότερα, μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Τέλος, οι περιοδικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση και τη διατήρηση της υγείας των ματιών αποτελούν την καλύτερη δυνατή πρόληψη.

Πίνακας Περιεχομένων

Σχετικά Άρθρα

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Επικοινωνία

    Κάντε το πρώτο βήμα
    για την υγεία των
    ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Αρχική  /  Παθήσεις  /  Επιπεφυκίτιδα
    Επιπεφυκίτιδα
    Τι είναι η επιπεφυκίτιδα?

    Eπιπεφυκίτιδα, είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, του λεπτού και διάφανου στρώματος του ιστού, που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού (ιατρικά γνωστό και ως σκληρός χιτώνας) και της εσωτερικής επιφάνειας του βλεφάρου.
    Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι είτε ιογενής, είτε βακτηριακής, είτε ακόμα και άλλης αιτιολογίας ικανή να επηρεάζει το ένα ή και τα δύο μάτια.
    Η επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, κνησμό, ή και παραγωγή εκκρίσεων, και μπορεί να είναι υδαρές ή ακόμα και σαν βλέννα και ανάλογα πάντοτε με την αιτία μεταδοτική ή όχι.
    Στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχετε επιπεφυκίτιδα ή αντιμετωπίζετε κάποια επίμονη ενόχληση στα μάτια, αναζητήσετε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας. Η προσφυγή στον οφθαλμίατρό σας είναιαπαραίτητη σε περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας ή συγκεκριμένων ιογενούς αιτιολογίας επιπεφυκίτιδες (όπως λόγου χάριν τον έρπητα). Περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να είναι απαραίτητη η αντιβιοτική ή η αντιική  θεραπεία ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης.

    Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας?

    Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία ( ιογενής, βακτηριακή, αλλεργική ή σχετιζόμενη με ερεθιστικούς παράγοντες), ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση όπως.
    Ερυθρότητα, όπου το λευκό των ματιών (σκληρός χιτώνας) μπορεί να φαίνεται ροζ- κόκκινο. Να υπάρχει υπεραιμία/ διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων του επιπεφυκότα.
    Επισημαίνεται ότι ο κνησμός/ φαγούρα των οφθαλμών και των βλεφάρων δεν εμπίπτει στις σπάνιες περιπτώσεις.
    Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται υπερβολική δακρύρροια η οποία μπορεί να συνυπάρχει με έκκριση από τα μάτια, υδαρή, πυκνή ή πυώδης, ανάλογα με την αιτία.
    Τα άτομα με επιπεφυκίτιδα συχνά αναφέρουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας όπως αίσθημα ξένου σώματος ή και άμμου ακόμα στα μάτια τους.
    Επιπλέον μπορεί να εμφανίζουν οίδημα- πρήξιμο του επιπεφυκότα ή και των βλεφάρων.
    Όχι σπάνια μάλιστα παραπονιούνται για φωτοφοβία ή ευαισθησία στο φως όπως και η όραση προσωρινά θολή.
    Σε περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, ενδέχεται να υπάρχει κρούστα ή κολλώδες κίτρινο υγρό, ειδικά κατά το πρωινό ξύπνημα με κολλημένα τα βλέφαρα.

    Η μεταδοτικότητα της επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι μεταδοτική, ενώ η αλλεργική και η σχετιζόμενη με ερεθιστικά επιπεφυκίτιδα δεν είναι.

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Τύποι επιπεφυκίτιδας

    Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και να κατηγοριοποιηθεί ανάλογα σε ιογενή, βακτηριακή, αλλεργική ή και ερεθιστική.
    Η ιογενής λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, παρόμοιους με αυτούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα όπως οι αδενοϊοί, είναι οι πιο συνηθισμένη αιτία επιπεφυκίτιδας. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι ιοί, όπως ο ιός του έρπητα ή και ο ιός της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν ιογενή επιπεφυκίτιδα με σοβαρότερα μάλιστα συμπτώματα. Η ιογενής αιτιολογίας επιπεφυκίτιδα που είναι αρκετά μεταδοτική μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή ακόμα και αγγίζοντας επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό.
    Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα οφείλεται συχνά σε βακτήρια του γένους Staphylococcus ή Streptococcus και συνδέεται όχι σπάνια με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Μπορεί να είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα σε μικρότερο ωστόσο βαθμό συγκριτικά με την ιογενή επιπεφυκίτιδα.
    Επιπρόσθετα, αλλεργίες στη γύρη, στα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των ζώων ή ακόμα και σε οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα που ενώ δεν είναι μεταδοτική, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με προδιάθεση στις αλλεργίες και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και άλλα συστήματα του σώματος.
    Η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το πολύ κρύο ή και διάφορες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή του επιπεφυκότα. Φυσικά η ερεθιστική επιπεφυκίτιδα επειδή δεν προκαλείται από μολυσματικό παράγοντα, είναι ενοχλητική, όχι όμως και μεταδοτική.
    Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα είναι:
    Η χρόνια ξηροφθαλμία που κάνει τα μάτια πιο ευαίσθητα σε ερεθισμούς και φλεγμονές, καθώς η δακρυϊκή στοιβάδα επειδή δεν έχει σωστή σύσταση, είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις.
    Η ακατάλληλη χρήση φακών επαφής, η κακή υγιεινή ή και διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις στα διαλύματα των φακών επαφής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε επιπεφυκίτιδα.
    Πιο σπάνιες μορφές επιπεφυκίτιδας είναι η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα που οφείλεται στον χρόνιο ερεθισμό του επιπεφυκότα, λόγω παρατεταμένης χρήσης φακών επαφής ή οφθαλμικών προθέσεων. Αλλά και η νεογνική επιπεφυκίτιδα που εμφανίζεται σε νεογνά και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, των λοιμώξεων που αποκτήθηκαν κατά τον τοκετό συμπεριλαμβανομένων.

    Θεραπεία της επιπεφυκίτιδας- επιλογές

    Η θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, ανάλογα αν είναι ιογενής, βακτηριακή, αλλεργική ή ακόμα αν σχετίζεται με διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες. Ειδικότερα:
    Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη και υποχωρεί από μόνη της, χωρίς κάποια ειδική θεραπεία. Ωστόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως της ξηρότητας ή και της δυσφορίας, συνιστάται η χρήση λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (τεχνητά δάκρυα).
    Επισημαίνεται ότι λόγο της υψηλής μεταδοτικότητας της, η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος με τα μάτια, βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης σε τρίτους.
    Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως λόγου χάριν της ερπητικής αιτιολογίας επιπεφυκίτιδα, θα απαιτήσει την έναρξη τοπικής ή ακόμα και συστηματικής αντιικής θεραπείας. Προφανώς  ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και ευρημάτων η θεραπεία θα είναι ανάλογη.
    Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές που συνταγογραφούνται από τον ειδικό οφθαλμίατρο. Συμπληρωματικά ο καθαρισμός των βλεφάρων με ειδικά μαντηλάκια και γάζες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση της κρούστας.
    Για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες ή σε ορισμένες επίμονες καταστάσεις ακόμα και τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Η εφαρμογή δροσερών κομπρέσων στα μάτια ή και η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του κνησμού. Ωστόσο ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων που προκαλούν τα συμπτώματα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.
    Στην περίπτωση της γιγαντιαίας θηλώδης επιπεφυκίτιδας η διακοπή χρήσης φακών επαφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων και η συνταγογράφηση τοπικών στεροειδών ή άλλων φαρμάκων είναι αναγκαία για τον περιορισμό της φλεγμονής.
    Εάν η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε έκθεση σε χημική ουσία ή ερεθιστικό παράγοντα, το άμεσο και επιμελές ξέπλυμα των ματιών με ειδικά διαλύματα για οφθαλμική χρήση ή ακόμα και με καθαρό νερό είναι ζωτικής σημασίας.

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

    Πρόληψη επιπεφυκίτιδας πρακτικές συμβουλές

    Η πρόληψη της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνει την υιοθέτηση καλών πρακτικών υγιεινής και την αποφυγή έκθεσης σε πιθανές πηγές μόλυνσης ή ερεθισμού.
    Η υγιεινή των χεριών είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορεί ο καθένας να λάβει για την αποφυγή εμφάνισης της επιπεφυκίτιδας. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και τακτικά με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικά υγρά, ειδικά αφού αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια σας ή τυχόν μολυσμένες επιφάνειες.
    Για να αποτρέψετε την εξάπλωση ιών που μπορούν να προκαλέσουν ιογενή επιπεφυκίτιδα καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
    Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τα μάτια σας, καθώς αυτό μπορεί να εισάγει βακτήρια ή ιούς από τα χέρια στους οφθαλμού σας.
    Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, μαξιλαροθήκες και ήδη προσωπικής περιποίησης όπως μακιγιάζ για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων.
    Εάν φοράτε φακούς επαφής, ακολουθείτε πάντα τις σωστές πρακτικές υγιεινής . Πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τους φακούς, να τους καθαρίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες και να αποφύγετε να τους φοράτε όταν τα μάτια σας είναι ερεθισμένα.
    Εάν έχετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εντοπίστε και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά όπως γύρη ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.
    Όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να εκθέσετε τα μάτια σας σε ερεθιστικούς παράγοντες, χημικές ουσίες ή ξένα σωματίδια συνιστάται να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.
    Διατηρήστε τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό από αλλεργιογόνα ή και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, ειδικά σε περιοχές όπου περνάτε πολύ χρόνο όπως λόγου χάριν στο χώρο εργασίας.
    Τα παραπάνω προληπτικά μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπεφυκίτιδας, μολονότι δεν μπορούν να προληφθούν όλες οι περιπτώσεις. Η ιογενής και βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, ειδικότερα, μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
    Τέλος, οι περιοδικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση και τη διατήρηση της υγείας των ματιών αποτελούν την καλύτερη δυνατή πρόληψη.

    Σχετικά Άρθρα

    Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ..

    Επικοινωνία

    Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

    Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.