Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού, στον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός και από εκεί μεταφέρονται τα σήματα, μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου και μεταφράζονται σε εικόνες. Είναι επομένως απαραίτητος για τον σχηματισμό μίας καθαρής και λεπτομερούς εικόνας.
Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή πολύ εξειδικευμένη περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στον οφθαλμό με κομβικό ρόλο για την κεντρική όραση, που είναι απαραίτητη για λεπτομερείς εργασίες, όπως η ανάγνωση, η αναγνώριση προσώπων, η οδήγηση κ.α.
Η ωχρά κηλίδα περιέχει μια υψηλή συγκέντρωση εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση του φωτός και τη μετάδοση οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φωτοϋποδοχέων στην ωχρά κηλίδα. Οι κώνοι που είναι υπεύθυνοι για την έγχρωμη όραση και τη λεπτομερή κεντρική όραση και οι ράβδοι, που είναι πιο ευαίσθητοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και σημαντικοί για την περιφερειακή όραση.
Το κεντρικό τμήμα της ωχράς κηλίδας ονομάζεται κεντρικό βοθρίο, ένα κοίλωμα που περιέχει μόνο κώνους και είναι υπεύθυνο για την κεντρική αιχμηρή όραση. Όταν κοιτάμε απευθείας ένα αντικείμενο, το φως από αυτό το αντικείμενο εστιάζεται στο βοθρίο, επιτρέποντάς μας να δούμε λεπτομέρειες με υψηλή ευκρίνεια.
Λόγω του κρίσιμου ρόλου της κηλίδας στην κεντρική όραση, οποιαδήποτε βλάβη της όπως αυτή που εμφανίζεται στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να βλέπει και κατ΄ επέκταση να εκτελεί τις καθημερινές του εργασίες.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) η ξηρή (Μη-νεοαγγειακή) και η υγρή.
Η ξηρή (Μη-νεοαγγειακή) ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι η πιο κοινή μορφή, και αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Αυτή εμφανίζεται όταν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα διασπώνται αργά και αντικαθίστανται από τη συσσώρευση μικρών κίτρινων εναποθέσεων που ονομάζονται drusen, οδηγώντας έτσι σε σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Τέλος, η ξηρή μορφή κατά κανόνα είναι λιγότερο σοβαρή από την υγρή.
Κάντε το πρώτο βήμα
για την υγεία των
ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.
Κλείσε Ραντεβού
Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ξηρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) για αυτό και η διάγνωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων, ικανών να συμβάλουν στην εξέλιξη της.
Ο κίνδυνος της ηλικιακής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αυξάνεται με την ηλικία και είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ένα θετικό οικογενειακό ιστορικό αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Εάν έχετε έναν γονέα ή αδερφό με ωχροπάθεια, η πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης αυξάνει.
Οι καπνιστές όπως και οι παχύσαρκοι με αυξημένο δείκτη ΒΜΙ (body mass index= δείκτης μάζας σώματος) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο ξηρής όσο και υγρής AMD.
Ειδικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή στους Καυκάσιους από ότι σε άλλες φυλετικές ομάδες, όπως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες.
Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) όπως και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις π.χ. η αθηροσκλήρωση, έχουν αναγνωριστεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Διατροφή με έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη κάποιας ωχροπάθειας.
Ανάλογα, η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, χωρίς προστατευτικά μέτρα όπως αξιόπιστα γυαλιά ηλίου, μπορεί να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ωχροπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι παραπάνω παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ξηρής ηλικιακής εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ωστόσο η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με βεβαιότητα θα επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Άτομα με ξηρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας έχουν ως βασικό σύμπτωμα τη σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης και τη δυσκολία στην αναγνώριση λεπτομερειών, προσώπων ή την ανάγνωση μικρών γραμμάτων. Επιπλέον, έχουν πρόβλημα προσαρμογής στις συνθήκες φωτισμού όπως και δυσκολία όρασης σε χαμηλό φωτισμό.
Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο ζωντανά ή λιγότερο ευδιάκριτα και η ανάγνωση μπορεί να γίνει δύσκολη λόγω παραμόρφωσης των λέξεων. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα ακόμα και οι ευθείες γραμμές να φαίνονται κυματοειδής.
Η υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (Neovascular AMD): άν και λιγότερο συχνή, είναι πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη για την οπτική οξύτητα. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη, στο έδαφος της ξηρής μορφής, μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από την ωχρά κηλίδα. Τα αγγεία αυτά δεν είναι σταθερά με αποτέλεσμα να διαρρέει αίμα και υγρό μέσα στις στοιβάδες της ωχράς κηλίδας, προκαλώντας έτσι οίδημα και ταχεία βλάβη που οδηγεί σε μείωση της όρασης.
Οι αιτίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι όμοιες με αυτές της ξηρής μορφής όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η παρατεταμένη έκθεση χωρίς προστατευτικά μέσα στο ηλιακό φώς κ.α. Επιπρόσθετα η προηγούμενη διάγνωση της ξηρής ηλικιακής μορφής αυξάνει τον κίνδυνο μετεξέλιξής της σε υγρή μορφή.
Ακριβώς για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων ικανών να συμβάλουν στην μείωση της εξέλιξης της αλλά και γενικότερα της υγείας των ματιών.
Τα συμπτώματα της υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα ίδια με εκείνα της ξηρής μορφής, ωστόσο εξελίσσονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ξαφνική μείωση της κεντρικής όρασης και η δυσκολία στην αναγνώριση λεπτομερειών, προσώπων ή και την ανάγνωση μικρών γραμμάτων. Επιπρόσθετα, οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματοειδής όχι σπάνια μάλιστα υπάρχουν τυφλά σημεία ή και σκοτεινές περιοχές στο κέντρο της όρασης.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η υγρή μορφή μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, όπως και τα συμπτώματά της να επιδεινωθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή αλλαγές στην όρασή σας, να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.
Διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές
Για την διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας απαιτείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει τόσο ιατρικό ιστορικό όσο και οικογενειακό ιστορικό. Πρέπει να γίνει ένα τεστ οπτικής οξύτητας και να εκτιμηθεί η ικανότητα σας να δείτε διάφορες αποστάσεις. Το τεστ Amsler, που σε περίπτωση που βλέπετε τις γραμμές του πλέγματος παραμορφωμένες, υποδηλώνει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η βυθοσκόπηση σε μυδρίαση (με διεσταλμένες κόρες) είναι απαραίτητη για μια πιο ενδελεχή εξέταση του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας συμπεριλαμβανομένης.
Επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσει που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί κύματα φωτός για τη δημιουργία εικόνων διατομής υψηλής ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς. Αυτή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος και την υγεία των διαφόρων στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας συμπεριλαμβανομένης.
Η αγγειογραφία με φλουορεσκεΐνη περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση μιας φθορίζουσας χρωστικής και στη συνέχεια τη λήψη φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς. Με αυτή την μέθοδο μπορούν να εντοπιστούν η διαρροή αιμοφόρων αγγείων όπως και η αιμάτωση του αμφιβληστροειδή.
Ο συνδυασμός αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων και κατ΄ επέκταση η αξιολόγησή τους, βοηθά στον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πρέπει να τονιστεί ότι ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, υπάρχουν ΄΄βήματα΄΄ που μπορούν να ληφθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης ή και να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Για την ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορούμε με συμπληρώματα διατροφής (περιέχουν συνήθως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, χαλκό και λουτεΐνη/ζεαξανθίνη), υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και διακοπής του καπνίσματος, να συμβάλουμε στη διατήρηση της συνολικής υγείας των ματιών.
Για την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν ενέσεις Anti-VEGF (κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα). Τα οποία εγχύονται μέσα στο βολβό για να αναστείλουν την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων και να μειώσουν τη διαρροή και συνεπώς το οίδημα στην ωχρά κηλίδα.
Η φωτοπηξία με λέιζερ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τη σφράγιση ή την καταστροφή μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, αυτή χρησιμοποιείται σπανιότερα λόγω του κινδύνου βλάβης του περιβάλλοντος υγιούς ιστού.
Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπου υπάρχει μεγάλη σε έκταση αιμορραγία, η επέμβαση της υαλοειδεκτομης είναι η μόνη θεραπεία για την απομάκρυνση της και βελτίωση της οπτικής οξύτητας.
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, την σοβαρότητα της κατάστασης και την συνολική υγεία του ασθενούς.
Η στενή παρακολούθηση μέσω περιοδικών οφθαλμολογικών εξετάσεων είναι απαραίτητη για την ανίχνευση τυχόν αλλαγών και γενικότερα της εξέλιξης της νόσου.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Μολονότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες και παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ή επιβράδυνσης της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αλλαγές όπως:
- Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της γενικότερης υγείας των ματιών.
- Η λήψη συμπληρωμάτων πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, χαλκό και λουτεΐνη/ζεαξανθίνη και
- Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τακτική άσκηση, σωστή διατροφή, διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία των οφθαλμών.
- Τέλος η προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV) με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, συμβάλλουν επίσης στην μείωση εμφάνισης της νόσου.
Πίνακας Περιεχομένων
Σχετικά Άρθρα
Επικοινωνία
Κάντε το πρώτο βήμα
για την υγεία των
ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι η ωχρά κηλίδα;
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού, στον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός και από εκεί μεταφέρονται τα σήματα, μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου και μεταφράζονται σε εικόνες. Είναι επομένως απαραίτητος για τον σχηματισμό μίας καθαρής και λεπτομερούς εικόνας.
Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή πολύ εξειδικευμένη περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στον οφθαλμό με κομβικό ρόλο για την κεντρική όραση, που είναι απαραίτητη για λεπτομερείς εργασίες, όπως η ανάγνωση, η αναγνώριση προσώπων, η οδήγηση κ.α.
Η ωχρά κηλίδα περιέχει μια υψηλή συγκέντρωση εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση του φωτός και τη μετάδοση οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φωτοϋποδοχέων στην ωχρά κηλίδα. Οι κώνοι που είναι υπεύθυνοι για την έγχρωμη όραση και τη λεπτομερή κεντρική όραση και οι ράβδοι, που είναι πιο ευαίσθητοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και σημαντικοί για την περιφερειακή όραση.
Το κεντρικό τμήμα της ωχράς κηλίδας ονομάζεται κεντρικό βοθρίο, ένα κοίλωμα που περιέχει μόνο κώνους και είναι υπεύθυνο για την κεντρική αιχμηρή όραση. Όταν κοιτάμε απευθείας ένα αντικείμενο, το φως από αυτό το αντικείμενο εστιάζεται στο βοθρίο, επιτρέποντάς μας να δούμε λεπτομέρειες με υψηλή ευκρίνεια.
Λόγω του κρίσιμου ρόλου της κηλίδας στην κεντρική όραση, οποιαδήποτε βλάβη της όπως αυτή που εμφανίζεται στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να βλέπει και κατ΄ επέκταση να εκτελεί τις καθημερινές του εργασίες.
Τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) η ξηρή (Μη-νεοαγγειακή) και η υγρή.
Η ξηρή (Μη-νεοαγγειακή) ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι η πιο κοινή μορφή, και αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Αυτή εμφανίζεται όταν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα διασπώνται αργά και αντικαθίστανται από τη συσσώρευση μικρών κίτρινων εναποθέσεων που ονομάζονται drusen, οδηγώντας έτσι σε σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Τέλος, η ξηρή μορφή κατά κανόνα είναι λιγότερο σοβαρή από την υγρή.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ξηρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) για αυτό και η διάγνωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων, ικανών να συμβάλουν στην εξέλιξη της.
Ο κίνδυνος της ηλικιακής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αυξάνεται με την ηλικία και είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ένα θετικό οικογενειακό ιστορικό αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Εάν έχετε έναν γονέα ή αδερφό με ωχροπάθεια, η πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης αυξάνει.
Οι καπνιστές όπως και οι παχύσαρκοι με αυξημένο δείκτη ΒΜΙ (body mass index= δείκτης μάζας σώματος) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο ξηρής όσο και υγρής AMD.
Ειδικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή στους Καυκάσιους από ότι σε άλλες φυλετικές ομάδες, όπως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες.
Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) όπως και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις π.χ. η αθηροσκλήρωση, έχουν αναγνωριστεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Διατροφή με έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη κάποιας ωχροπάθειας.
Ανάλογα, η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, χωρίς προστατευτικά μέτρα όπως αξιόπιστα γυαλιά ηλίου, μπορεί να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ωχροπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι παραπάνω παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ξηρής ηλικιακής εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ωστόσο η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με βεβαιότητα θα επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Άτομα με ξηρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας έχουν ως βασικό σύμπτωμα τη σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης και τη δυσκολία στην αναγνώριση λεπτομερειών, προσώπων ή την ανάγνωση μικρών γραμμάτων. Επιπλέον, έχουν πρόβλημα προσαρμογής στις συνθήκες φωτισμού όπως και δυσκολία όρασης σε χαμηλό φωτισμό.
Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο ζωντανά ή λιγότερο ευδιάκριτα και η ανάγνωση μπορεί να γίνει δύσκολη λόγω παραμόρφωσης των λέξεων. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα ακόμα και οι ευθείες γραμμές να φαίνονται κυματοειδής.
Η υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (Neovascular AMD): άν και λιγότερο συχνή, είναι πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη για την οπτική οξύτητα. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη, στο έδαφος της ξηρής μορφής, μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από την ωχρά κηλίδα. Τα αγγεία αυτά δεν είναι σταθερά με αποτέλεσμα να διαρρέει αίμα και υγρό μέσα στις στοιβάδες της ωχράς κηλίδας, προκαλώντας έτσι οίδημα και ταχεία βλάβη που οδηγεί σε μείωση της όρασης.
Οι αιτίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι όμοιες με αυτές της ξηρής μορφής όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η παρατεταμένη έκθεση χωρίς προστατευτικά μέσα στο ηλιακό φώς κ.α. Επιπρόσθετα η προηγούμενη διάγνωση της ξηρής ηλικιακής μορφής αυξάνει τον κίνδυνο μετεξέλιξής της σε υγρή μορφή.
Ακριβώς για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων ικανών να συμβάλουν στην μείωση της εξέλιξης της αλλά και γενικότερα της υγείας των ματιών.
Συμπτώματα και εξέλιξη
Τα συμπτώματα της υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα ίδια με εκείνα της ξηρής μορφής, ωστόσο εξελίσσονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ξαφνική μείωση της κεντρικής όρασης και η δυσκολία στην αναγνώριση λεπτομερειών, προσώπων ή και την ανάγνωση μικρών γραμμάτων. Επιπρόσθετα, οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματοειδής όχι σπάνια μάλιστα υπάρχουν τυφλά σημεία ή και σκοτεινές περιοχές στο κέντρο της όρασης.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η υγρή μορφή μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, όπως και τα συμπτώματά της να επιδεινωθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή αλλαγές στην όρασή σας, να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.
Για την διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας απαιτείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει τόσο ιατρικό ιστορικό όσο και οικογενειακό ιστορικό. Πρέπει να γίνει ένα τεστ οπτικής οξύτητας και να εκτιμηθεί η ικανότητα σας να δείτε διάφορες αποστάσεις. Το τεστ Amsler, που σε περίπτωση που βλέπετε τις γραμμές του πλέγματος παραμορφωμένες, υποδηλώνει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η βυθοσκόπηση σε μυδρίαση (με διεσταλμένες κόρες) είναι απαραίτητη για μια πιο ενδελεχή εξέταση του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας συμπεριλαμβανομένης.
Επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσει που μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μια μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί κύματα φωτός για τη δημιουργία εικόνων διατομής υψηλής ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς. Αυτή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος και την υγεία των διαφόρων στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας συμπεριλαμβανομένης.
Η αγγειογραφία με φλουορεσκεΐνη περιλαμβάνει την ενδοφλέβια έγχυση μιας φθορίζουσας χρωστικής και στη συνέχεια τη λήψη φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς. Με αυτή την μέθοδο μπορούν να εντοπιστούν η διαρροή αιμοφόρων αγγείων όπως και η αιμάτωση του αμφιβληστροειδή.
Ο συνδυασμός αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων και κατ΄ επέκταση η αξιολόγησή τους, βοηθά στον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πρέπει να τονιστεί ότι ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, υπάρχουν ΄΄βήματα΄΄ που μπορούν να ληφθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης ή και να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Για την ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορούμε με συμπληρώματα διατροφής (περιέχουν συνήθως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, χαλκό και λουτεΐνη/ζεαξανθίνη), υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και διακοπής του καπνίσματος, να συμβάλουμε στη διατήρηση της συνολικής υγείας των ματιών.
Για την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν ενέσεις Anti-VEGF (κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα). Τα οποία εγχύονται μέσα στο βολβό για να αναστείλουν την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων και να μειώσουν τη διαρροή και συνεπώς το οίδημα στην ωχρά κηλίδα.
Η φωτοπηξία με λέιζερ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τη σφράγιση ή την καταστροφή μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, αυτή χρησιμοποιείται σπανιότερα λόγω του κινδύνου βλάβης του περιβάλλοντος υγιούς ιστού.
Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπου υπάρχει μεγάλη σε έκταση αιμορραγία, η επέμβαση της υαλοειδεκτομης είναι η μόνη θεραπεία για την απομάκρυνση της και βελτίωση της οπτικής οξύτητας.
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, την σοβαρότητα της κατάστασης και την συνολική υγεία του ασθενούς.
Η στενή παρακολούθηση μέσω περιοδικών οφθαλμολογικών εξετάσεων είναι απαραίτητη για την ανίχνευση τυχόν αλλαγών και γενικότερα της εξέλιξης της νόσου.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Μολονότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες και παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ή επιβράδυνσης της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αλλαγές όπως:
- Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της γενικότερης υγείας των ματιών.
- Η λήψη συμπληρωμάτων πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, χαλκό και λουτεΐνη/ζεαξανθίνη και
- Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με τακτική άσκηση, σωστή διατροφή, διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία των οφθαλμών.
- Τέλος η προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV) με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, συμβάλλουν επίσης στην μείωση εμφάνισης της νόσου.
Σχετικά Άρθρα
Επικοινωνία
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.