Ανάλογα με την οφθαλμική δομή που θέλουμε να αξιολογήσουμε. υπάρχουν διάφοροι τύποι οφθαλμικών υπερήχων.
Ο υπέρηχος A-scan (AmplitudeMode), μετρά το μήκος των ηχητικών κυμάτων που ανακλώνται από τις διαφορετικές δομές των ματιών.
Συχνά χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του αξονικού μήκους του βολβού του ματιού για τον προσδιορισμό της ισχύος των ενδοφθάλμιων φακών για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή για την εκτίμηση του μεγέθους των οφθαλμικών όγκων, για την μέτρηση του βάθους του πρόσθιου θαλάμου, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της μυωπίας ή και άλλων παθήσεων.
Ο υπέρηχος Β-scan (BrightnessMode), παράγει δισδιάστατες εικόνες διατομής του ματιού, επιτρέποντας την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς, του υαλοειδούς υγρού, του χοριοειδούς και του σκληρού χιτώνα. Με τον υπέρηχο Β- scan μπορούμε να ανιχνεύσουμε μία αποκόλληση ή αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς, μία αιμορραγία του υαλοειδούς, να αξιολογήσουμε οφθαλμικούς όγκους ή και ένα οφθαλμικό τραύμα.
Ο υπέρηχος UBM (UltrasoundBiomicroscopy), παρέχει εικόνες υψηλής συχνότητας του πρόσθιου τμήματος του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, της ίριδας και του ακτινωτού σώματος. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης καταστάσεων όπως το γλαύκωμα κλειστής γωνίας, εξέτασης δομών στην ίριδα και στην ιριδοκερατοειδική γωνία, απεικόνισης ξένων σωμάτων ή όγκων, καθώς και για τον σχεδιασμό χειρουργικών πράξεων, όπως επεμβάσεις γλαυκώματος.
Επιπρόσθετα, υπάρχει η Παχυμετρία (Υπερηχογράφημα κερατοειδούς), με το οποίο γίνεται μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς, που είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση του, πριν από ορισμένες επεμβάσεις, όπως η διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ, καθώς και για την παρακολούθηση παθήσεων που επηρεάζουν το πάχος του κερατοειδούς, όπως π.χ. ο κερατόκωνος.
Τέλος, η έγχρωμη απεικόνιση Doppler, συνδυάζει τον υπέρηχο με την τεχνολογία Doppler για την αξιολόγηση της ροής του αίματος στην οφθαλμική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς.