
Η οφθαλμολογική εξέταση είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της οπτικής οξύτητας και της οφθαλμικής υγείας ενός ατόμου. Εξέταση που γίνεται μόνο από έναν επαγγελματία οφθαλμίατρο.
Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, σχετικού με τη γενική σας υγεία, τη λήψη φαρμάκων, το οικογενειακό ιστορικό ( π.χ. οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος), τυχόν γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες καθώς και για τυχόν αλλεργίες.
Ακολουθεί η μέτρηση της οπτικής οξύτητας. Ήτοι το διάβασμα γραμμάτων ή συμβόλων διαφόρων μεγεθών ώστε να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορείτε να δείτε σε διαφορετικές αποστάσεις (μακρινή – μεσαία – κοντινή όραση).
Εάν η οπτική σας οξύτητα δεν είναι η προσήκουσα, τότε πραγματοποιείται η εκτίμηση της διάθλασης με την προσθήκη διορθωτικών φακών για να καθοριστεί η ανάλογη συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής.
Με το τεστ κίνησης των μυών των οφθαλμών εντοπίζονται τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ευθυγράμμιση των ματιών ή και την μυϊκή αδυναμία.
Αξιολογείται η ανταπόκριση της κόρης των οφθαλμών στο φως όπου οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις της κόρης μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο νευρολογικό πρόβλημα ή ακόμα και την κάποια εκ γενετής ανατομική ιδιαιτερότητα.
Εξετάζεται η περιφερειακή όραση για τον εντοπισμό καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν, όπως το γλαύκωμα.
Με τους πίνακες Ishihara, πραγματοποιείται έλεγχος για την αξιολόγηση της ικανότητάς σας να αντιλαμβάνεστε τα χρώματα με ακρίβεια ώστε να αποκλειστεί κάποιας μορφής αχρωματοψία.
Ακολούθως με το εξωφθαλμόμετρο τύπου Hertel, υπάρχει η δυνατότητα να μετρήσουμε την προβολή του κερατοειδούς για την παρακολούθηση παθήσεων όπως η θυροειδική οφθαλμοπάθεια.
Η ενδοφθάλμια πίεση αξιολογείται με την τονομετρία. Το τεστ αυτό μετρά την πίεση μέσα στον οφθαλμό, με στόχο τον αποκλεισμό παθήσεων όπως το γλαύκωμα, κατάσταση, που μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο.
Η εξέταση με τη σχισμοειδή λυχνία, επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να εξετάσει το πρόσθιο μέρος του οφθαλμού σας, συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, της ίριδας και του φακού, με μεγέθυνση μικροσκοπίου.
Με την ενστάλαξη μυδριατικών σταγόνων για τη διαστολή της κόρης σας, μπορεί να εξεταστεί το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού σας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Επιπρόσθετα, ο αμφιβληστροειδής εξετάζεται χρησιμοποιώντας και διάφορα άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου ενός οφθαλμοσκοπίου ή μιας ψηφιακής κάμερας ή μεγεθυντικών φακών.
Με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μπορούμε να διακρίνουμε με μεγάλη ευκρίνεια τις στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, εξέταση ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που έχουν παθήσεις ωχράς κηλίδας όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή και η ηλικιακή εκφύλιση.
Τέλος, με τον οφθαλμικό υπέρηχο, δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο του οφθαλμού, ακόμα και σε περιπτώσεις τραύματος ή λόγο θόλωσης των διαθλαστικών μέσων.
Για να εξασφαλιστούν ακριβή αποτελέσματα, είναι σημαντικό να είστε επαρκώς προετοιμασμένοι για την οφθαλμολογική εξέταση.
Στην περίπτωση που φοράτε γυαλιά να τα έχετε μαζί σας, όπως και τους φακούς επαφής σας. Αυτό επιτρέπει να αξιολογηθεί η όρασή σας με και χωρίς τη διόρθωση που είχατε ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αλλαγή στους βαθμούς.
Έχετε λεπτομερή κατάσταση με όλα τα φάρμακα και τις σταγόνες που παίρνετε, όπως και εκείνα τα οποία παίρνατε παλαιότερα και είτε είχατε εμφανίσει κάποια αλλεργία ή δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Φροντίστε να γνωρίζετε τυχόν οφθαλμικές παθήσεις ή ασθένειες που είχαν εμφανιστεί στην οικογένειά σας, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να έχουν κληρονομικό χαρακτήρα.
Επίσης, να έχετε μαζί σας τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από εξετάσεις αίματος, καρδιολόγο ή και παθολόγο-ενδοκρινολόγο, καθώς ορισμένες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας.
Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εξέταση της βυθοσκόπησης, προστατέψετε τα μάτια σας από το έντονο ηλιακό φως με γυαλιά ηλίου ώστε να νιώθετε άνετα αμέσως μετά.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, φροντίστε να έχετε μαζί σας τόσο τα γυαλιά σας όσο και το υγρό για τους φακούς επαφής σας.
Καλό είναι να έχετε επαρκή χρόνο στην διάθεσή σας, καθώς ορισμένες οφθαλμικές εξετάσεις, ειδικά και εάν απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις ή διαδικασίες, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο.
Ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για τις καθημερινές σας δραστηριότητες και το επάγγελμά σας, ειδικά εάν περνάτε πολλές ώρες σε υπολογιστή, εργάζεστε σε περιβάλλον με σκόνη ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας, ώστε να σας γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις.
Εάν έχετε ιστορικό οφθαλμικών τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων, φροντίστε να ενημερώσετε τον οφθαλμίατρό σας. Ένα προηγούμενο τραύμα ή και μία χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνονται γνωστά στον οφθαλμίατρο.
Επισημαίνεται τέλος ότι οι οφθαλμικές εξετάσεις είναι γενικά ανώδυνες και μη επεμβατικές και ο οφθαλμίατρός σας, σας καθοδηγεί και σας ενημερώνει για το κάθε βήμα της διαδικασίας.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Κλείσε Ραντεβού
Οι περιοδικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι σημαντικές, καθώς βοηθούν στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας των ματιών σας και στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν πιθανών προβλημάτων.
Ένας από τους κύριους λόγους για μια οφθαλμολογική εξέταση είναι να αξιολογήσετε την οπτική σας οξύτητα και να καθορίσετε εάν χρειάζεστε διορθωτικούς φακούς, όπως γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις διασφαλίζουν εκτός από το να βλέπετε καθαρά, να ανιχνευθούν έγκαιρα διαθλαστικά σφάλματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή και αστιγματισμός.
Τα παιδιά ειδικότερα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μάτια τους αναπτύσσονται σωστά, για παράδειγμα χωρίς στραβισμό ή αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).
Εκτός αυτού, μπορεί να ανιχνεύουν αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία οφθαλμικών παθήσεων ή και άλλων καταστάσεων, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ή και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η εξέταση των οφθαλμών παρέχει επιπλέον πληροφορίες για συγκεκριμένες συστηματικές παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή και η υπέρταση.
Ειδικότερα αν φοράτε φακούς επαφής, οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φακοί εφαρμόζουν σωστά ή και δεν ερεθίζουν ή επηρεάζουν την υγεία του κερατοειδούς.
Τα άτομα που περνούν μεγάλες περιόδους σε υπολογιστές ή ασχολούνται με εργασίες που απαιτούν έντονη κοντινή εστίαση μπορεί να παρουσιάσουν καταπόνηση, ξηρότητα ή και δυσφορία στα μάτια. Η οφθαλμολογική εξέταση με βεβαιότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και να δώσει συστάσεις με στόχο τη μείωση της καταπόνησης των ματιών.
Οι εξετάσεις που διενεργούνται κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, αφού τόσο τα συμπτώματα όσο και οι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν.
Τέλος, η συχνότητα των οφθαλμικών εξετάσεων είναι αυτονόητο ότι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη συνολική υγεία του ατόμου.
Κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης, οι οφθαλμίατροι αξιολογούν διάφορες πτυχές της υγείας των ματιών και της οπτικής λειτουργίας και μπορούν να αναγνωρίσουν μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις μεταξύ αυτών:
- Διαθλαστικά Σφάλματα όπως η μυωπία (η δυσκολία να δει κανείς καθαρά μακρινά αντικείμενα)
- Η Υπερμετρωπία (δυσκολία να δει κανείς καθαρά αντικείμενα από κοντά)
- Ο Αστιγματισμός (θολή ή παραμορφωμένη όραση λόγω ακανόνιστης καμπυλότητας του κερατοειδούς ή του φακού)
- Η Πρεσβυωπία (δυσκολία που σχετίζεται με την ηλικία στην εστίαση σε κοντινά αντικείμενα)
- Ο Καταρράκτης (θόλωση του φυσικού φακού του ματιού, που οδηγεί σε θολή ή και μειωμένη όραση)
- Το Γλαυκώμα (αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που βλάπτει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας συχνά σε σταδιακή απώλεια όρασης),
- Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (απώλεια κεντρικής όρασης)
- Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς λόγω διαβήτη)
- Η Αποκόλληση του Αμφιβληστροειδούς (προκαλώντας ξαφνική απώλεια όρασης ή οπτικού πεδίου)
- Η Ξηροφθαλμία (ανεπαρκή παραγωγή δακρύων ή κακή ποιότητα δακρύων)
- Η Φλεγμονή των οφθαλμών (είτε του επιπεφυκότα, των βλεφάρων ή και του ραγοειδούς χιτώνα)
- Ο Στραβισμός (κακή ευθυγράμμιση των ματιών)
Η Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι με μειωμένη όραση στο ένα μάτι λόγω έλλειψης οπτικής διέγερσης κατά την παιδική ηλικία) καθώς και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.
Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και η έγκαιρη ανίχνευση κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης είναι σημαντική για την έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Μπορεί να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί ο σχηματισμός ξανθελάσματος;
Για την πρόληψη εμφάνισης ή ακόμα και επανεμφάνισης του ξανθελάσματος, επιβάλλεται η αλλαγή της διατροφή σας σε μια ισορροπημένη και χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα. Για παράδειγμα, διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες καθώς και η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων, είτε από την τροφή είτε από φαρμακευτικά συμπληρώματα δρουν θετικά.
Το υπερβολικό βάρος πρέπει να μειωθεί μακροπρόθεσμα με στόχο να φτάσουν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος στα φυσιολογικά όρια, και να αποφευχθούν μεταξύ άλλων και πιθανές βλάβες των αιμοφόρων αγγείων.
Η περιοδική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και συγχρόνως στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα μας.
Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με λιπιδικές διαταραχές, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο γενετικού ελέγχου για την αξιολόγηση του κινδύνου και τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων όπως φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση των επιπέδων των λιπιδίων.
Οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι, με βεβαιότητα θα βοηθήσουν ώστε να διαγνωσθούν σε αρχικά στάδια τυχόν αλλοιώσεις στην περιοχή των βλεφάρων και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με εξατομικευμένες θεραπείες.
Πίνακας Περιεχομένων
Σχετικά Άρθρα
Επικοινωνία
Κάντε το πρώτο βήμα
για την υγεία των
ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Η οφθαλμολογική εξέταση είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της οπτικής οξύτητας και της οφθαλμικής υγείας ενός ατόμου. Εξέταση που γίνεται μόνο από έναν επαγγελματία οφθαλμίατρο.
Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, σχετικού με τη γενική σας υγεία, τη λήψη φαρμάκων, το οικογενειακό ιστορικό ( π.χ. οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος), τυχόν γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες καθώς και για τυχόν αλλεργίες.
Ακολουθεί η μέτρηση της οπτικής οξύτητας. Ήτοι το διάβασμα γραμμάτων ή συμβόλων διαφόρων μεγεθών ώστε να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορείτε να δείτε σε διαφορετικές αποστάσεις (μακρινή – μεσαία – κοντινή όραση).
Εάν η οπτική σας οξύτητα δεν είναι η προσήκουσα, τότε πραγματοποιείται η εκτίμηση της διάθλασης με την προσθήκη διορθωτικών φακών για να καθοριστεί η ανάλογη συνταγή για γυαλιά ή φακούς επαφής.
Με το τεστ κίνησης των μυών των οφθαλμών εντοπίζονται τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την ευθυγράμμιση των ματιών ή και την μυϊκή αδυναμία.
Αξιολογείται η ανταπόκριση της κόρης των οφθαλμών στο φως όπου οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις της κόρης μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο νευρολογικό πρόβλημα ή ακόμα και την κάποια εκ γενετής ανατομική ιδιαιτερότητα.
Εξετάζεται η περιφερειακή όραση για τον εντοπισμό καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν, όπως το γλαύκωμα.
Με τους πίνακες Ishihara, πραγματοποιείται έλεγχος για την αξιολόγηση της ικανότητάς σας να αντιλαμβάνεστε τα χρώματα με ακρίβεια ώστε να αποκλειστεί κάποιας μορφής αχρωματοψία.
Ακολούθως με το εξωφθαλμόμετρο τύπου Hertel, υπάρχει η δυνατότητα να μετρήσουμε την προβολή του κερατοειδούς για την παρακολούθηση παθήσεων όπως η θυροειδική οφθαλμοπάθεια.
Η ενδοφθάλμια πίεση αξιολογείται με την τονομετρία. Το τεστ αυτό μετρά την πίεση μέσα στον οφθαλμό, με στόχο τον αποκλεισμό παθήσεων όπως το γλαύκωμα, κατάσταση, που μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο.
Η εξέταση με τη σχισμοειδή λυχνία, επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να εξετάσει το πρόσθιο μέρος του οφθαλμού σας, συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, της ίριδας και του φακού, με μεγέθυνση μικροσκοπίου.
Με την ενστάλαξη μυδριατικών σταγόνων για τη διαστολή της κόρης σας, μπορεί να εξεταστεί το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού σας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Επιπρόσθετα, ο αμφιβληστροειδής εξετάζεται χρησιμοποιώντας και διάφορα άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου ενός οφθαλμοσκοπίου ή μιας ψηφιακής κάμερας ή μεγεθυντικών φακών.
Με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μπορούμε να διακρίνουμε με μεγάλη ευκρίνεια τις στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, εξέταση ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που έχουν παθήσεις ωχράς κηλίδας όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή και η ηλικιακή εκφύλιση.
Τέλος, με τον οφθαλμικό υπέρηχο, δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο του οφθαλμού, ακόμα και σε περιπτώσεις τραύματος ή λόγο θόλωσης των διαθλαστικών μέσων.
Για να εξασφαλιστούν ακριβή αποτελέσματα, είναι σημαντικό να είστε επαρκώς προετοιμασμένοι για την οφθαλμολογική εξέταση.
Στην περίπτωση που φοράτε γυαλιά να τα έχετε μαζί σας, όπως και τους φακούς επαφής σας. Αυτό επιτρέπει να αξιολογηθεί η όρασή σας με και χωρίς τη διόρθωση που είχατε ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αλλαγή στους βαθμούς.
Έχετε λεπτομερή κατάσταση με όλα τα φάρμακα και τις σταγόνες που παίρνετε, όπως και εκείνα τα οποία παίρνατε παλαιότερα και είτε είχατε εμφανίσει κάποια αλλεργία ή δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Φροντίστε να γνωρίζετε τυχόν οφθαλμικές παθήσεις ή ασθένειες που είχαν εμφανιστεί στην οικογένειά σας, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να έχουν κληρονομικό χαρακτήρα.
Επίσης, να έχετε μαζί σας τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από εξετάσεις αίματος, καρδιολόγο ή και παθολόγο-ενδοκρινολόγο, καθώς ορισμένες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας.
Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εξέταση της βυθοσκόπησης, προστατέψετε τα μάτια σας από το έντονο ηλιακό φως με γυαλιά ηλίου ώστε να νιώθετε άνετα αμέσως μετά.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, φροντίστε να έχετε μαζί σας τόσο τα γυαλιά σας όσο και το υγρό για τους φακούς επαφής σας.
Καλό είναι να έχετε επαρκή χρόνο στην διάθεσή σας, καθώς ορισμένες οφθαλμικές εξετάσεις, ειδικά και εάν απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις ή διαδικασίες, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο.
Ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για τις καθημερινές σας δραστηριότητες και το επάγγελμά σας, ειδικά εάν περνάτε πολλές ώρες σε υπολογιστή, εργάζεστε σε περιβάλλον με σκόνη ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών σας, ώστε να σας γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις.
Εάν έχετε ιστορικό οφθαλμικών τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων, φροντίστε να ενημερώσετε τον οφθαλμίατρό σας. Ένα προηγούμενο τραύμα ή και μία χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνονται γνωστά στον οφθαλμίατρο.
Επισημαίνεται τέλος ότι οι οφθαλμικές εξετάσεις είναι γενικά ανώδυνες και μη επεμβατικές και ο οφθαλμίατρός σας, σας καθοδηγεί και σας ενημερώνει για το κάθε βήμα της διαδικασίας.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Οι περιοδικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι σημαντικές, καθώς βοηθούν στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας των ματιών σας και στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν πιθανών προβλημάτων.
Ένας από τους κύριους λόγους για μια οφθαλμολογική εξέταση είναι να αξιολογήσετε την οπτική σας οξύτητα και να καθορίσετε εάν χρειάζεστε διορθωτικούς φακούς, όπως γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις διασφαλίζουν εκτός από το να βλέπετε καθαρά, να ανιχνευθούν έγκαιρα διαθλαστικά σφάλματα όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή και αστιγματισμός.
Τα παιδιά ειδικότερα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μάτια τους αναπτύσσονται σωστά, για παράδειγμα χωρίς στραβισμό ή αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).
Εκτός αυτού, μπορεί να ανιχνεύουν αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία οφθαλμικών παθήσεων ή και άλλων καταστάσεων, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ή και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η εξέταση των οφθαλμών παρέχει επιπλέον πληροφορίες για συγκεκριμένες συστηματικές παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή και η υπέρταση.
Ειδικότερα αν φοράτε φακούς επαφής, οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φακοί εφαρμόζουν σωστά ή και δεν ερεθίζουν ή επηρεάζουν την υγεία του κερατοειδούς.
Τα άτομα που περνούν μεγάλες περιόδους σε υπολογιστές ή ασχολούνται με εργασίες που απαιτούν έντονη κοντινή εστίαση μπορεί να παρουσιάσουν καταπόνηση, ξηρότητα ή και δυσφορία στα μάτια. Η οφθαλμολογική εξέταση με βεβαιότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και να δώσει συστάσεις με στόχο τη μείωση της καταπόνησης των ματιών.
Οι εξετάσεις που διενεργούνται κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, αφού τόσο τα συμπτώματα όσο και οι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν.
Τέλος, η συχνότητα των οφθαλμικών εξετάσεων είναι αυτονόητο ότι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη συνολική υγεία του ατόμου.
Κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης, οι οφθαλμίατροι αξιολογούν διάφορες πτυχές της υγείας των ματιών και της οπτικής λειτουργίας και μπορούν να αναγνωρίσουν μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις μεταξύ αυτών:
- Διαθλαστικά Σφάλματα όπως η μυωπία (η δυσκολία να δει κανείς καθαρά μακρινά αντικείμενα)
- Η Υπερμετρωπία (δυσκολία να δει κανείς καθαρά αντικείμενα από κοντά)
- Ο Αστιγματισμός (θολή ή παραμορφωμένη όραση λόγω ακανόνιστης καμπυλότητας του κερατοειδούς ή του φακού)
- Η Πρεσβυωπία (δυσκολία που σχετίζεται με την ηλικία στην εστίαση σε κοντινά αντικείμενα)
- Ο Καταρράκτης (θόλωση του φυσικού φακού του ματιού, που οδηγεί σε θολή ή και μειωμένη όραση)
- Το Γλαυκώμα (αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που βλάπτει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας συχνά σε σταδιακή απώλεια όρασης),
- Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (απώλεια κεντρικής όρασης)
- Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς λόγω διαβήτη)
- Η Αποκόλληση του Αμφιβληστροειδούς (προκαλώντας ξαφνική απώλεια όρασης ή οπτικού πεδίου)
- Η Ξηροφθαλμία (ανεπαρκή παραγωγή δακρύων ή κακή ποιότητα δακρύων)
- Η Φλεγμονή των οφθαλμών (είτε του επιπεφυκότα, των βλεφάρων ή και του ραγοειδούς χιτώνα)
- Ο Στραβισμός (κακή ευθυγράμμιση των ματιών)
Η Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι με μειωμένη όραση στο ένα μάτι λόγω έλλειψης οπτικής διέγερσης κατά την παιδική ηλικία) καθώς και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.
Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και η έγκαιρη ανίχνευση κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης είναι σημαντική για την έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση.
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.Για την πρόληψη εμφάνισης ή ακόμα και επανεμφάνισης του ξανθελάσματος, επιβάλλεται η αλλαγή της διατροφή σας σε μια ισορροπημένη και χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα. Για παράδειγμα, διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες καθώς και η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων, είτε από την τροφή είτε από φαρμακευτικά συμπληρώματα δρουν θετικά.
Το υπερβολικό βάρος πρέπει να μειωθεί μακροπρόθεσμα με στόχο να φτάσουν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος στα φυσιολογικά όρια, και να αποφευχθούν μεταξύ άλλων και πιθανές βλάβες των αιμοφόρων αγγείων.
Η περιοδική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και συγχρόνως στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα μας.
Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με λιπιδικές διαταραχές, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο γενετικού ελέγχου για την αξιολόγηση του κινδύνου και τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων όπως φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση των επιπέδων των λιπιδίων.
Οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι, με βεβαιότητα θα βοηθήσουν ώστε να διαγνωσθούν σε αρχικά στάδια τυχόν αλλοιώσεις στην περιοχή των βλεφάρων και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με εξατομικευμένες θεραπείες.
Σχετικά Άρθρα
Επικοινωνία
Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.