Σπύρος Γκολεζάκης​

Αρχική  /  Παθήσεις  / Επέμβαση Καταρρακτη

Επέμβαση Καταρρακτη

Ενδοβολβική ενεση φαρμάκων

Ορισμός της χειρουργικής του καταρράκτη

Καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που εμφανίζεται ακόμα και από την ηλικία των 45-50 ετών. Ο φακός, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, είναι συνήθως καθαρός και διαυγής και βοηθά στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή, επιτρέποντας μια καθαρή εικόνα πριν κάνει την εμφάνιση του ο καταρράκτης.

Κατά κύριο λόγο η ηλικία όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες, έχουν ως αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του φακού να συσσωρευτούν μεταξύ τους και να προκαλέσουν θόλωση ή αδιαφάνεια του φακού, γνωστή ως καταρράκτη.

Ο καταρράκτης που συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της διαφάνειας στο φακό με αντίστοιχη προοδευτική θόλωση της όρασης και κατά συνέπεια μείωση της οπτικής οξύτητας.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μια ευρέως διαδεδομένη και γενικά ασφαλής διαδικασία για την αφαίρεση του θολού φακού (καταρράκτη) και την αντικατάστασή του με έναν διαυγή τεχνητό φακό. Αυτή η χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως όταν ο καταρράκτης προκαλεί σημαντική διαταραχή της όρασης και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Σημασία της χειρουργικής του καταρράκτη για τη βελτίωση της όρασης

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη είναι μια ιατρική πράξη που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της όρασης που έχει μειωθεί από τις θολερότητες του φυσικού φακού στον οφθαλμό. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η επέμβαση αυτή, είναι σημαντική για τη βελτίωση της όρασης είναι:

– Η Αποκατάσταση της διαύγειας της όρασης. Αφαιρώντας τον θολό φακό και αντικαθιστώντας τον με έναν διαυγή τεχνητό ενδοφακό (IOL), αποκαθίσταται η καθαρότητα της όραση και μειώνεται η αντανάκλαση και η δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό.

– Βελτιώνεται η οπτική οξύτητα ώστε το άτομο να βλέπει καθαρά τις λεπτομέρειες, ενισχύοντας τη συνολική οπτική τους οξύτητα.

– Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η αναγνώριση προσώπων εκτελούνται πιο εύκολα. Ανεξαρτησία η οποία βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

– Η καλύτερη όραση μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια τους.

– Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη περιλαμβάνει συχνά την εμφύτευση προηγμένων ενδοφακών, που μπορούν να διορθώσουν τον αστιγματισμό, την μυωπία , την υπερμετρωπία αλλά και την πρεσβυωπία. Έτσι μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί η ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής.

– Η αντίληψη των χρωμάτων βελτιώνεται βλέποντας τα πιο ζωντανά και έντονα, καθώς ο καταρράκτης μπορεί να κάνει τα χρώματα να φαίνονται θαμπά, γκρίζα και αποχρωματισμένα.

– Η ευαισθησία στην αντίθεση ενισχύεται επιτρέποντας στα άτομα να βλέπουν τα αντικείμενα πιο ευδιάκριτα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως και στη βραδινή οδήγηση.

– – Η καλύτερη όραση ενισχύει την ψυχική υγεία, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, μειώνοντας παράλληλα τα συναισθήματα όπως απομόνωση ή και κατάθλιψη ακόμα.

– Η καλή οπτική οξύτητα επιπρόσθετα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με ατυχήματα, πτώσεις αλλά και να αυξήσει την παραγωγικότητα, καθώς τα άτομα που επαγγελματικά δραστήρια, μπορούν να είναι πιο παραγωγικά.

– Τέλος, ο καταρράκτης χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα στα μάτια, όπως φλεγμονή ή και αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Κατόπιν αυτού η αφαίρεσή του ,μπορεί να αποτρέψει επιπλοκές και να βοηθήσει στη συνολική υγεία των ματιών.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.


Κλείσε Ραντεβού


Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη

Προεγχειρητική αξιολόγηση

Η σωστή προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση και την ομαλή ανάρρωση. Λόγος για τον οποίο ο οφθαλμίατρος σας οφείλει να πραγματοποιήσει προεγχειρητικά μια ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση για να αξιολογήσει τόσο τον καταρράκτη όσο και τη συνολική υγεία των ματιών. Θα ληφθούν διάφορες μετρήσεις του ματιού, όπως η καμπυλότητα του κερατοειδούς και το μήκος του οφθαλμού, για να προσδιοριστεί η κατάλληλη ισχύς του ενδοφθάλμιου φακού (IOL).

Θα αξιολογηθεί ο βαθμός του αστιγματισμού και η ανάγκη για την διόρθωσή του.
Θα εξεταστεί ο αμφιβληστροειδής και η ωχρά κηλίδα για τυχόν παθήσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με την εξέταση της βυθοσκόπησης και το OCT.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καταγραφούν όλα τα φάρμακα που παίρνετε όπως και οι τυχόν χρόνιες παθήσεις σας, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση που μπορεί να επηρρεάζον τον οφθαλμό.

Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες που θα χρησιμοποιηθούν λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση τόσο για την πρόληψη της μόλυνσης όσο και τη μείωση της φλεγμονής.
Θα σας ζητηθεί την ημέρα του χειρουργείου να μην φάτε ή πιείτε τίποτα όπως και να κανονίσετε τη μεταφορά σας από και προς την κλινική, αφού δεν θα μπορείτε να οδηγείσετε αμέσως μετά τη διαδικασία.

Συστίνεται να προετοιμάσετε το σπίτι σας για μια άνετη ανάκαμψη, να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μέρος ανάπαυσης όπως και για εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα και οφθαλμικές σταγόνες.

Προμηθευτείτε για μετά την επέμβαση, γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας από το έντονο φως όπως και μια προστατευτική ασπίδα ματιών για να φοράτε ενώ κοιμάστε.

Την ημέρα της επέμβασης κάντε μπάνιο ή ντους και αποφύγετε την εφαρμογή οποιουδήποτε μακιγιάζ, λοσιόν ή αρωμάτων. Να φοράτε άνετα ρούχα και αποφύγετε να κοσμήματα ή αξεσουάρ που μπορεί να επηρεάσουν τη χειρουργική επέμβαση.

Προεγχειρητικά συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας τους διαφορετικούς τύπους ενδοφακών- IOL που μπορούν να χρησημοποιηθούν για την αντικατάσταση του καταρράκτη (μονοεστιακούς, τορικούς, EDOF, πολυεστιακούς κτλπ.) με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επισημαίνεται ότι:

– Ο μονοεστιακός τύπος φακού παρέχει καθαρή όραση σε μία απόσταση, είτε για την μακρινή είτε για την κοντινή όραση. Για τις λοιπές αποστάσεις, απαιτούνται οπτικά βοηθήματα.

– Ο Τορικός φακός διορθώνει τον αστιγματισμό μαζί με την αφαίρεση του καταρράκτη, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής.

– Ο πολυεστιακός φακός έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καθαρή όραση σε πολλαπλές αποστάσεις, μειώνοντας την εξάρτηση από τα γυαλιά τόσο για κοντινή όσο και για μακρινή όραση.

– Οι νέας τεχνολογίας ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης (EDOF) παρέχουν καθαρή όραση τόσο στην μακρινή όσο και στην ενδιάμεση μέχρι και κοντινή όραση έως 40 εκατοστά χωρίς το άτομο να χρειάζεται οπτικά βοηθήματα. Επιπλέον αυτοί οι φακοί επειδή δεν δημιουργούν πολλαπλά σημεία εστίασης, είναι πιο εύκολοι στην προσαρμογή και μειώνουν σημαντικά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα των πολυεστιακών φακών όπως είναι τα φωτοστέφανα και τις αντανακλάσεις.

Βέβαια, πρέπει να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ένθεση αυτών των ”premium” ενδοφακών, για παράδειγμα να μην υπάρχει εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, ασσύμετρος αστιγματιμός κ.α.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα με την επιθυμία του ατόμου και αν και εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης σε μεγάλο βαθμό των διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός κ.ά.) ώστε να επέλθει απελευθέρωση μετεγχειρητικά από τα γυαλιά.
Αρμόδιος για αποφάσεις είναι ο οφθαλμίατρός σας, αφού είναι αυτός, που θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Η διαδικασία χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια από τις πιο συχνές και εξαιρετικά επιτυχημένες επεμβάσεις που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όραση.
Την ημέρα του χειρουργείου, χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες για τη διαστολή της κόρης και η δε αναισθησία γίνεται με τοπικές σταγόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί και ελαφριά μέθη.

Η φακοθρυψία είναι η πιο γνωστή τεχνική για την αφαίρεση του καταρράκτη. Κατά τη διάρκεια της φακοθρυψίας, ο θολός φακός θρυμματίζεται με τη χρήση υπερήχων και στη συνέχεια αναρροφάται. Η όλη διαδικασία γίνεται συνήθως μέσω μιας μικρής τομής (2,2 χιλιοστά) και ο φυσικός φακός αντικαθίσταται με έναν τεχνητό διαυγή ενδοφθάλμιο φακό ο οποίος εισέρχεται αναδιπλούμενος μέσα από την ίδια τομή και στερεώνεται στη θέση του παλιού. Οι τομές είναι τόσο μικρές που είναι συνήθως αυτοσφραγιζόμενες χωρίς την ανάγκη για ράμματα.
Παλαιότερες τεχνικές, όπως η εξωκαψική εξαγωγή καταρράκτη, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του θολού φακού σε ένα κομμάτι. Αυτή η τεχνική απαντάται σπανιότερα σήμερα και σε ειδικές περιπτώσεις, καθώς η φακοθρυψία επιτρέπει μικρότερες τομές και ταχύτερη ανάρρωση.

Μετά το χειρουργείο, το άτομο παρακολουθείται για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα με μία ασπίδα ματιών ή ένα έμπλαστρο για να προστατεύσει το μάτι καθώς επουλώνεται.
Αυτή η ασπίδα συνιστάται να φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Για την πρόληψη της μόλυνσης και τη μείωση της φλεγμονής συνταγογραφούνται οφθαλμικές αντιβιοτικές και κορτιζονούχες σταγόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.

Συνιστάται τι πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση να αποφεύγουν έντονες δραστηριότητες, άρση βαρών και σκύψιμο καθώς και το τρίψιμο ή την πίεση του ματιού για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η όραση καθώς το μάτι επουλώνεται και προσαρμόζεται στον νέο φακό.

Την επόμενη μέρα της επέμβασης πραγματοποιείται συνήθως ο πρώτος έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας για να παρακολουθήσει τη διαδικασία επούλωσης, να βεβαιωυεί ότι το μάτι αναρρώνει καλά και να προγραμματίσει τις επόμενες επισκέψεις.

Αρχική  /  Παθήσεις  / Επέμβαση Καταρρακτη

Επέμβαση Καταρρακτη

Ενδοβολβική ενεση φαρμάκων

Ορισμός της χειρουργικής του καταρράκτη

Καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που εμφανίζεται ακόμα και από την ηλικία των 45-50 ετών. Ο φακός, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, είναι συνήθως καθαρός και διαυγής και βοηθά στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή, επιτρέποντας μια καθαρή εικόνα πριν κάνει την εμφάνιση του ο καταρράκτης.

Κατά κύριο λόγο η ηλικία όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες, έχουν ως αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του φακού να συσσωρευτούν μεταξύ τους και να προκαλέσουν θόλωση ή αδιαφάνεια του φακού, γνωστή ως καταρράκτη.

Ο καταρράκτης που συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της διαφάνειας στο φακό με αντίστοιχη προοδευτική θόλωση της όρασης και κατά συνέπεια μείωση της οπτικής οξύτητας.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μια ευρέως διαδεδομένη και γενικά ασφαλής διαδικασία για την αφαίρεση του θολού φακού (καταρράκτη) και την αντικατάστασή του με έναν διαυγή τεχνητό φακό. Αυτή η χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως όταν ο καταρράκτης προκαλεί σημαντική διαταραχή της όρασης και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Σημασία της χειρουργικής του καταρράκτη για τη βελτίωση της όρασης

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη είναι μια ιατρική πράξη που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της όρασης που έχει μειωθεί από τις θολερότητες του φυσικού φακού στον οφθαλμό. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η επέμβαση αυτή, είναι σημαντική για τη βελτίωση της όρασης είναι:

– Η Αποκατάσταση της διαύγειας της όρασης. Αφαιρώντας τον θολό φακό και αντικαθιστώντας τον με έναν διαυγή τεχνητό ενδοφακό (IOL), αποκαθίσταται η καθαρότητα της όραση και μειώνεται η αντανάκλαση και η δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό.

– Βελτιώνεται η οπτική οξύτητα ώστε το άτομο να βλέπει καθαρά τις λεπτομέρειες, ενισχύοντας τη συνολική οπτική τους οξύτητα.

– Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η αναγνώριση προσώπων εκτελούνται πιο εύκολα. Ανεξαρτησία η οποία βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

– Η καλύτερη όραση μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια τους.

– Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη περιλαμβάνει συχνά την εμφύτευση προηγμένων ενδοφακών, που μπορούν να διορθώσουν τον αστιγματισμό, την μυωπία , την υπερμετρωπία αλλά και την πρεσβυωπία. Έτσι μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί η ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής.

– Η αντίληψη των χρωμάτων βελτιώνεται βλέποντας τα πιο ζωντανά και έντονα, καθώς ο καταρράκτης μπορεί να κάνει τα χρώματα να φαίνονται θαμπά, γκρίζα και αποχρωματισμένα.

– Η ευαισθησία στην αντίθεση ενισχύεται επιτρέποντας στα άτομα να βλέπουν τα αντικείμενα πιο ευδιάκριτα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως και στη βραδινή οδήγηση.

– – Η καλύτερη όραση ενισχύει την ψυχική υγεία, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, μειώνοντας παράλληλα τα συναισθήματα όπως απομόνωση ή και κατάθλιψη ακόμα.

– Η καλή οπτική οξύτητα επιπρόσθετα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με ατυχήματα, πτώσεις αλλά και να αυξήσει την παραγωγικότητα, καθώς τα άτομα που επαγγελματικά δραστήρια, μπορούν να είναι πιο παραγωγικά.

– Τέλος, ο καταρράκτης χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα στα μάτια, όπως φλεγμονή ή και αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Κατόπιν αυτού η αφαίρεσή του ,μπορεί να αποτρέψει επιπλοκές και να βοηθήσει στη συνολική υγεία των ματιών.

Προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη

Προεγχειρητική αξιολόγηση

Η σωστή προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση και την ομαλή ανάρρωση. Λόγος για τον οποίο ο οφθαλμίατρος σας οφείλει να πραγματοποιήσει προεγχειρητικά μια ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση για να αξιολογήσει τόσο τον καταρράκτη όσο και τη συνολική υγεία των ματιών. Θα ληφθούν διάφορες μετρήσεις του ματιού, όπως η καμπυλότητα του κερατοειδούς και το μήκος του οφθαλμού, για να προσδιοριστεί η κατάλληλη ισχύς του ενδοφθάλμιου φακού (IOL).

Θα αξιολογηθεί ο βαθμός του αστιγματισμού και η ανάγκη για την διόρθωσή του.
Θα εξεταστεί ο αμφιβληστροειδής και η ωχρά κηλίδα για τυχόν παθήσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με την εξέταση της βυθοσκόπησης και το OCT.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καταγραφούν όλα τα φάρμακα που παίρνετε όπως και οι τυχόν χρόνιες παθήσεις σας, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση που μπορεί να επηρρεάζον τον οφθαλμό.

Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες που θα χρησιμοποιηθούν λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση τόσο για την πρόληψη της μόλυνσης όσο και τη μείωση της φλεγμονής.
Θα σας ζητηθεί την ημέρα του χειρουργείου να μην φάτε ή πιείτε τίποτα όπως και να κανονίσετε τη μεταφορά σας από και προς την κλινική, αφού δεν θα μπορείτε να οδηγείσετε αμέσως μετά τη διαδικασία.

Συστίνεται να προετοιμάσετε το σπίτι σας για μια άνετη ανάκαμψη, να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μέρος ανάπαυσης όπως και για εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα και οφθαλμικές σταγόνες.

Προμηθευτείτε για μετά την επέμβαση, γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας από το έντονο φως όπως και μια προστατευτική ασπίδα ματιών για να φοράτε ενώ κοιμάστε.

Την ημέρα της επέμβασης κάντε μπάνιο ή ντους και αποφύγετε την εφαρμογή οποιουδήποτε μακιγιάζ, λοσιόν ή αρωμάτων. Να φοράτε άνετα ρούχα και αποφύγετε να κοσμήματα ή αξεσουάρ που μπορεί να επηρεάσουν τη χειρουργική επέμβαση.

Προεγχειρητικά συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας τους διαφορετικούς τύπους ενδοφακών- IOL που μπορούν να χρησημοποιηθούν για την αντικατάσταση του καταρράκτη (μονοεστιακούς, τορικούς, EDOF, πολυεστιακούς κτλπ.) με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επισημαίνεται ότι:

– Ο μονοεστιακός τύπος φακού παρέχει καθαρή όραση σε μία απόσταση, είτε για την μακρινή είτε για την κοντινή όραση. Για τις λοιπές αποστάσεις, απαιτούνται οπτικά βοηθήματα.

– Ο Τορικός φακός διορθώνει τον αστιγματισμό μαζί με την αφαίρεση του καταρράκτη, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής.

– Ο πολυεστιακός φακός έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καθαρή όραση σε πολλαπλές αποστάσεις, μειώνοντας την εξάρτηση από τα γυαλιά τόσο για κοντινή όσο και για μακρινή όραση.

– Οι νέας τεχνολογίας ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης (EDOF) παρέχουν καθαρή όραση τόσο στην μακρινή όσο και στην ενδιάμεση μέχρι και κοντινή όραση έως 40 εκατοστά χωρίς το άτομο να χρειάζεται οπτικά βοηθήματα. Επιπλέον αυτοί οι φακοί επειδή δεν δημιουργούν πολλαπλά σημεία εστίασης, είναι πιο εύκολοι στην προσαρμογή και μειώνουν σημαντικά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα των πολυεστιακών φακών όπως είναι τα φωτοστέφανα και τις αντανακλάσεις.
Βέβαια, πρέπει να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ένθεση αυτών των ”premium” ενδοφακών, για παράδειγμα να μην υπάρχει εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, ασσύμετρος αστιγματιμός κ.α.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα με την επιθυμία του ατόμου και αν και εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης σε μεγάλο βαθμό των διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός κ.ά.) ώστε να επέλθει απελευθέρωση μετεγχειρητικά από τα γυαλιά.
Αρμόδιος για αποφάσεις είναι ο οφθαλμίατρός σας, αφού είναι αυτός, που θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Κάντε το πρώτο βήμα για την υγεία των ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.

Η διαδικασία χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια από τις πιο συχνές και εξαιρετικά επιτυχημένες επεμβάσεις που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όραση.
Την ημέρα του χειρουργείου, χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες για τη διαστολή της κόρης και η δε αναισθησία γίνεται με τοπικές σταγόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί και ελαφριά μέθη.

Η φακοθρυψία είναι η πιο γνωστή τεχνική για την αφαίρεση του καταρράκτη. Κατά τη διάρκεια της φακοθρυψίας, ο θολός φακός θρυμματίζεται με τη χρήση υπερήχων και στη συνέχεια αναρροφάται. Η όλη διαδικασία γίνεται συνήθως μέσω μιας μικρής τομής (2,2 χιλιοστά) και ο φυσικός φακός αντικαθίσταται με έναν τεχνητό διαυγή ενδοφθάλμιο φακό ο οποίος εισέρχεται αναδιπλούμενος μέσα από την ίδια τομή και στερεώνεται στη θέση του παλιού. Οι τομές είναι τόσο μικρές που είναι συνήθως αυτοσφραγιζόμενες χωρίς την ανάγκη για ράμματα.

Παλαιότερες τεχνικές, όπως η εξωκαψική εξαγωγή καταρράκτη, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του θολού φακού σε ένα κομμάτι. Αυτή η τεχνική απαντάται σπανιότερα σήμερα και σε ειδικές περιπτώσεις, καθώς η φακοθρυψία επιτρέπει μικρότερες τομές και ταχύτερη ανάρρωση.

Μετά το χειρουργείο, το άτομο παρακολουθείται για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα με μία ασπίδα ματιών ή ένα έμπλαστρο για να προστατεύσει το μάτι καθώς επουλώνεται.
Αυτή η ασπίδα συνιστάται να φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Για την πρόληψη της μόλυνσης και τη μείωση της φλεγμονής συνταγογραφούνται οφθαλμικές αντιβιοτικές και κορτιζονούχες σταγόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.

Συνιστάται τι πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση να αποφεύγουν έντονες δραστηριότητες, άρση βαρών και σκύψιμο καθώς και το τρίψιμο ή την πίεση του ματιού για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η όραση καθώς το μάτι επουλώνεται και προσαρμόζεται στον νέο φακό.

Την επόμενη μέρα της επέμβασης πραγματοποιείται συνήθως ο πρώτος έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας για να παρακολουθήσει τη διαδικασία επούλωσης, να βεβαιωυεί ότι το μάτι αναρρώνει καλά και να προγραμματίσει τις επόμενες επισκέψεις.

Κάντε το πρώτο βήμα
για την υγεία των
ματιών σας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.